Mejla

Ingvar Persson

AI-robotar ersätter människor inom AF

Sverige behöver en riktig arbetsförmedling

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En arbetslös som får hjälp av en arbetsförmedlare har större chans att få ett jobb än den som inte får hjälp. En van och skicklig arbetsförmedlare har dessutom större möjligheter att stötta än en som är mindre skicklig.
Inget av detta borde rimligen överraska någon. Institutioner som arbetsförmedlingen finns av en orsak och arbetsförmedlare vill, precis som nästan alla andra, göra ett bra jobb.

Ändå skapade en rapport med just dessa slutsatser rubriker häromdagen. Det är institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, som gått igenom data för perioden mellan 2003 och 2010.

Undersökningen omfattar 6 800 arbetsförmedlare och mer än en och en halv miljon arbetssökande. Ett sådant material är svårt att prata bort.

Ändå damp alltså slutsatserna ner i den politiska debatten som en svensk målchans i EM-premiären. Totalt oväntat för alla. I snart tjugo års tid har vi nämligen haft en politisk debatt som tycks utgå från att arbetslösheten är ett resultat av Arbetsförmedlingen, inte tvärt om.

Jag ska inte dra alla märkliga förslag som har blivit följden. Några exempel går ändå inte att undvika Privata jobbcoacher direkt från kristall- och healingsbranschen. Lotsar som arbetade för terrororganisationer. Det har varit anslag som inte kunnat användas på grund av detaljregler och strypta budgetposter.

Som en följd av januariavtalet håller nu också själva arbetsförmedlandet på att privatiseras.

Ingen, utom kanske Centerns Martin Ådahl, anser att forskningen ger stöd för att privata arbetsgivare kommer att göra ett bättre jobb.

- Det finns heller inget stöd för att det motsatta gäller, sa Eva Nordmarks statssekreterare Roger Mörtvik när han för ett år sedan gästade Aftonbladets podd Jobbet.

Erfarna arbetsförmedlare ersätts alltså av privata företag, och det bästa argumentet är att man inte vet att det kommer att bli sämre.
Som om inte det vore nog tycks myndigheten göra sitt bästa för att begränsa personalens möjligheter att göra sitt jobb.

Just nu håller Arbetsförmedlingen på att arbeta in ett system för att automatiskt sortera arbetslösa. Det är fina grejer, artificiell intelligens och allt. Dessvärre fungerar det inte så bra. Arbetsförmedlarna gör helt enkelt ett bättre jobb än datorerna.

Inget problem, hävdade chefen för "Data science och digitala plattformar" på Arbetsförmedlingen, Johan Gabrielsson, nyligen i Dagens Nyheter. Programmet kanske inte tar hänsyn till sådant som påverkar möjligheten att få ett jobb, men det är i alla fall träffsäkert. Problemet är att handläggarna på arbetsförmedlingen lägger sig i maskinernas arbete.

Något får mig att tro att slutsatsen i IFAU:s rapport, alltså att duktiga arbetsförmedlare gör ett viktigt jobb, snart är bortglömda och den politiska cirkusen kan fortsätta som vanligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.