Mejla

Lina Stenberg

Kanada tvingas ta itu med med kolonialt barbari

"De dödar våra barn och begraver i omärkta gravar"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liken efter 215 barn har hittats utanför den kanadensiska internatskolan Kamloops Indian Residential School och Kanada är i chock.
Liken efter 215 barn har hittats utanför den kanadensiska internatskolan Kamloops Indian Residential School och Kanada är i chock.

"De kallar oss barbarer. De dödar våra barn och begraver oss i omärkta gravar. Man kan inte bli mer barbarisk än så."

Orden är Raymond Masons, en man som under sin barndom tvingades gå i en av Kanadas särskilda internatskolor för ursprungsbefolkningen. Det handlade – mycket tidstypiskt – om att assimilera barnen "för att döda indianen i barnet", som man kallade det.

På skolorna, som drevs av katolska kyrkan från 1876 fram till 1970-talet, förbjöds barnen att prata sitt ursprungsspråk och de tilläts sällan, om alls, träffa sina föräldrar.

Under våren genomfördes en radarundersökning av marken utanför internatskolan Kamloops Indian Residential School i västra Kanada. Man anade att något inte stod rätt till och en makaber upptäckt gjordes. Här låg liken av minst 215 barn nedgrävda.

Nyheten om de döda barnen har lamslagit Kanada. Bland dem som under åren tvingats skicka sina barn till den berörda skolan pågår nu ett massivt sorgearbete. På trappan till Vancouvers konstmuseum står 215 par barnskor uppställda, som ett minnesmonument.

Misstankarna fanns länge. Barn som bodde på internatskolan försvann och sågs aldrig igen. "Ibland kom inte klasskompisarna tillbaka, men vi var glada för deras skull, för vi trodde att de hade rymt", berättar Harvey McLeod, en tidigare elev vid internatskolan för CNN.

Med upptäckten har mycket ilska och frustration över historiska övergrepp väckts till liv igen.

För vad spelar progressiva lagar och en befolkningsrepresentativ, liberal regering för roll i ett samhälle när ursprungsbefolkningen fortfarande tvingas utstå rasism. Med relativt högre arbetslöshet, missbruk och självmordstal.

Den kanadensiska regeringen bad redan 2008 om ursäkt för bortförandet av barn till internatskolor. Då gick det inte att blunda för alla rapporter om misshandel och sexuella övergrepp.

Nu har historien blivit så mörk att det är svårt att se vilken väg landet ska ta för att försonas. Att Kanada har ett kolonialt förflutet går inte att förneka. För det är samma statsmakt som med våld en gång fördrivit ursprungsbefolkningen till reservat, som tagit deras barn och som stulit mark för naturtillgångar.

Och det är inte svårt att dra kopplingar till vårt eget land och hur samer behandlats historiskt, med fördrivning, tvångssteriliseringar och skallmätningar.

Premiärminister Justin Trudeau har uttryckt sin bestörtning. Han har också medgivit att det sannolikt finns fler skolor där barnkroppar grävts ner. Men det kan inte vara en ursäkt från påven som gör att allt bra igen, något Trudeau nu fokuserar på. Ansvaret är hans och den kanadensiska regeringens. Det är knappast en lätt uppgift att göra upp med en kolonial historia, men vad är alternativet?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.