ÅSIKT

UD bör bestraffa Turkiets spionage

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I går avslöjade Sveriges radio att Turkiet bedriver ett omfattande spionage mot regimkritiker som flytt till Sverige. Både det styrande partiet, AKP, ambassaden i Stockholm och turkiska moskéer i Sverige kan vara inblandade.
Om det stämmer har Turkiets agenter och medlöpare begått ett allvarligt brott mot vårt land.

Ett brott

- Det är i strid mot svensk lag, det är inget tvivel om det. Dessutom strider det mot folkrätten. Att man har utländska agenter på svensk mark som bryter mot svensk lag, det blir olovlig inblandning i svenska statsangelägenheter, säger Ove Bring, folkrättsexpert.

Om Sveriges radios uppgifter stämmer bör Utrikesdepartementet omedelbart kalla upp Turkiets ambassadör och kräva en officiell förklaring från högsta nivå. Det är viktigt att Säkerhetspolisen spårar upp och griper de skyldiga. Om personal från turkiska ambassaden är inblandad i kränkningar av svensk suveränitet bör de utvisas ur Sverige.

Turkiet utvecklas till diktatur

Turkiets oförutsägbare president Recep Tayyip Erdoğan har de senaste veckorna höjt tonen mot Europa.

- Om ni fortsätter att bete er så här, kommer ingen europé, ingen västerlänning, att kunna röra sig på gatan på ett säkert och fredligt vis, sa han nyligen.

Erdoğan brukar hota med att riva upp avtalet om flyktingstopp. Men eftersom EU:s yttre gränser i dag är stängda är det tveksamt om det spelar så stor roll.

Men gör Turkiet allvar av att undergräva Europeisk säkerhet så bör EU överväga ekonomiska sanktioner av samma typ som vi har mot Ryssland.

Lär av historien

Det är uppenbart att Turkiet håller på att utvecklas till en diktatur utan respekt för mänskliga rättigheter. Och vi borde vid det här laget ha lärt oss av historien, att kröka rygg inför auktoritära ledare fungerar aldrig.

EU:s svar på Ankaras hot måste vara att lägga förhandlingar om medlemskap på is. Det turkiska folket hör hemma i EU - men den nuvarande turkiska regimen gör det inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

EU