Jonna Sima

Pensionärer ska inte skatta mest

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1,4 miljoner personer över 65 år får skatten sänkt med upp till 2 500 kronor per år.
1,4 miljoner personer över 65 år får skatten sänkt med upp till 2 500 kronor per år.

Från och med den första januari 2018 får ålderspensionärer med en pension upp till 14 000 kronor skatten sänkt med 200 kronor i månaden. Det föreslog regeringen i dag tillsammans med Vänsterpartiet.

Skattesänkningen kostar staten 2,1 miljarder kronor och finansieras delvis av den skattehöjning för löntagare med mer än 38 000 kronor i månaden som regeringen genomför i kommande budget.
Det är inte ofta Aftonbladets ledarsida hyllar en skattesänkning – men i dag är ett undantag.

Högre skatt än löntagare

Klyftan mellan löntagare och pensionärer ökade för varje jobbskatteavdrag som Alliansen genomförde under sina åtta år vid makten. Sedan dess betalar pensionärer och människor med sjukersättning högre skatt än de som jobbar. Det är ett orättvist system som Stefan Löfvens regeringen nu korrigerar.
Förslaget som presenterades i dag innebär att skatten sänks för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år.
Framför allt är dagens besked ett välkommet tillskott för kvinnliga pensionärer som i genomsnitt har lägre pensioner än män.

Två miljoner pensionärer till valbåsen

Men fortfarande betalar mer än hälften av alla pensionärer mer i skatt än vad löntagare gör. Finansminister Magdalena Andersson säger att gapet ska vara slutet 2020 – om Sverige når EU:s lägsta arbetslöshet. Fast allt handlar givetvis om prioriteringar och i takt med att fler blir allt äldre brådskar det att reformera pensionssystemet.
Regeringen lovade redan när de tillträdde 2014 att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare skulle slutas. Att förslaget träder i kraft just valåret 2018 är knappast en slump. Det året kommer två miljoner pensionärer att välja valsedel.
Många av dem har en tillvaro långt ifrån Amelia Adamos "mappies", som reser och lever livets goda dagar. För dessa pensionärer kan två hundra kronor mer i månaden innebära två paket kaffe och en bukett tulpaner, inte mycket mer.

Samhällskontraktet skadat

Under det senaste decenniet har antalet fattiga pensionärer i Sverige fördubblats och det handlar nu om ungefär 250 000 individer. En arbetare som jobbat heltid i 45 år kan få en så låg pension att hon är berättigad bostadstillägg och kanske till och med garantipension. Det är oacceptabelt.
Grundproblemet är att pensionerna är alldeles för låga och att pensionssystemet är underfinansierat.

Skatteutjämningen mellan pensionärer och löntagare är ändå en principiellt viktig fråga. Den så kallade pensionärsskatten har skadat förtroendet och samhällskontraktet mellan generationerna.

Med dagens besked kan en läkeprocess börja.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.