ÅSIKT

Vem vågar bli gammal i dag?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Behandlingen av sjuka och gamla är ett mått på samhällets grad av civilitet. Jag blir därför bedrövad över det som händer inom vården och omsorgen. Aftonbladet har i veckan granskat äldreomsorgen. Ett värdigt åldrande är långtifrån självklart i dagens Sverige.

- Det är hemskt. Jag vill inte bli gammal. I dag handlar det bara om förvaring och det är politikernas fel - allt ska ut på anbud och lägsta budget vinner, säger Veronica Nilsson, före detta vårdbiträde på Södergårdens ålderdomshem i Malmö till Aftonbladet.

Hon sade upp sig för hon stod inte ut med att aldrig hinna ge den tid som de gamla behövde.

- Det är för kort om folk. Stress och utbrändhet drabbar personalen och de gamla får sämre vård, berättar Ingalill Bäck, undersköterska vid Dalens sjukhem i Stockholm.

I Stockholm tvingas stadsdelarna skära ned på grund av besparingskraven. Den borgerliga majoritetens vurm för skattesänkningar och avknoppningar har lett till stora försämringar inom äldrevården.

I går berättade Aftonbladet om Wiola Herteby, 92, som fått närmare 60 vårdare på fem månader. Privata vårdbolaget Partena Care ansvarar för äld-reomsorgen i stadsdelen Älvsjö, där hon bor. Dottern Karin Aurell kämpar för att hennes mor ska få ett värdigt slut. Hon har tvingats vaka hela nätter och se till att modern inte skulle dö av uttorkning. Partena Cares vårdare hann inte med att ge henne ordentligt med mat och dryck.

Jag har själv gamla föräldrar. Än så länge är de pigga och klarar sig bra själva. Men jag kan inte undgå att se min mors oro när hon berättar om besöket på vårdcentralen i Högdalen häromdagen. För fyra år sedan, när mina föräldrar flyttade upp från Lund till Stockholm, minns jag deras glädje över den fina vårdcentralen på nya hemorten.

Mamma fick sin husläkare, en rar och kompetent man som hon kände sig trygg hos.

I dag är vårdcentralen kaotisk. Det ska finnas nio fasta läkare men det finns bara tre. Duktig personal flyr. Ett bemanningsföretag har tagit över ansvaret för att förse centralen med läkare.

På grund av läkarbristen har akutmottagningen på förmiddagarna dragits in. Gamla människor som är sjuka tvingas numera sitta i telefonkö när de behöver hjälp.

Min mor går på regelbundna kontroller. Senast kunde de inte säga vilken läkare hon skulle få utan bara vilket datum hon kunde komma. När hon i efterhand ville byta tid blev det problem. Ingen i kassan kunde hjälpa henne. "Vi får inte sköta bokningen. Du måste prata med din läkare", förklarade de.

- Men jag har ingen läkare längre.

Nej, just det. Men de fick ändå inte ändra tiden. Däremot kunde de boka in mamma till sköterskan. Så fick hon vänta en halvtimme och betala 60 kronor för att få ett nytt datum för sitt läkarbesök.

Mamma möter nya ansikten varje gång hon kommer till vårdcentralen. Husläkarsystemet är ett minne blott i Stockholm.

Man måste vara stark för att orka vara gammal i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM