ÅSIKT

Ramqvist har ansvaret

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det går inte att skylla på andra, på världskonjunkturen, börsen i New York eller politikerna i Sverige.

Lars Ramqvist och hans kolleger i ledningen för Ericsson försöker fegt smita från ansvaret. Men det håller inte. De vet, och alla andra vet, vilka som har huvudansvaret. Det är ledningens fel att Ericsson hamnat i svårigheter, och det är de som fått för sig att lösningen på problemen är att 1500 förlorar jobben i Kumla och 1100 i Linköping.

Åtgärdspaketet som de presenterade i förmiddags bär panikens prägel. Det är hoprafsat i hast och med dubbelt syfte: dels att imponera på börsen och göra aktieägarna på gott humör, dels att visa att ledningen trots allt är handlingskraftig och beslutsför.

Det är för enkelt och för dåligt.

Priset för ledningens tillkortakommanden får erkänt skickliga och lojala arbetare och tjänstemän vid de båda fabrikerna betala. De hade bra, trygga och framtidsinriktade jobb, men nu plötsligt visas de på porten. För dem är det inte tal om några fallskärmar.

Nej, Lars Ramqvist och grabbarna ska inte avgå nu. De ska stanna och göra rätt för sig gentemot Kumla och Linköping, mot de drabbade arbetarna och tjänstemännen, mot de svikna aktieägarna.

Rolf Alsing,

Politisk chefredaktör