ÅSIKT

Italien - nu börjar det likna Ryssland

Center-vänsterkoalitionen misslyckades med sina huvudfrågor

LEDARE

Det blev jämnare än väntat i det italienska valet. Center-vänster-koalitionen gjorde en stark valspurt. Valdeltagandet blev ovanligt högt, och det gynnade den sittande regeringen. Vänsteranhängare gick till valurnorna för att protestera mot Berlusconi. Resultatet blir att hans regeringsunderlag krymper. Han får svårt att driva igenom sina politiska förslag.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kanske får vi därför se nyval i Italien inom ett år.

Ändå är det just Berlusconi som är valets vinnare. Hans parti Forza Italia blir nu landets största och han bildar med all säkerhet regering tillsammans med hypernationalisten och rasisten Umberto Bossi och neofascisten Gianfranco Fini.

Italien får EU:s mest osmakliga politiska ledarskap.

Genom sina dubbla lojaliteter och det fakum att han sitter på fler stolar än någon politiker i Västvärlden upphäver Silvio Berlusconi en rad viktiga demokratiska principer. Han äger TV-bolag, tidningar, idrottslag och ett politiskt parti. I Berlusconi får Italien en ledare som närmast gjort det till ideologi att blanda ihop politisk och ekonomisk makt, demokrati och affärer. Den italienska situationen påminner faktiskt om den i Ryssland, där regeringen Putin under senare tid tagit kontroll över allt större delar av massmedierna.

Hur är detta möjligt? Vad fick italienarna att rösta på en man som är känd för maktfullkomklighet och skumraskaffärer (flera åtal mot Berlusconi är fortfarande inte slutförda)?

En förklaring är att valrörelsen utspelades helt på Berlusconis villkor.

Hans person har stått i centrum och sakfrågorna har haft svårt att tränga igenom. Center-vänster alliansen har fullständigt misslyckats med att kommunciera att Italiens ekonomi går bra, att de lyckats få med Italien i eruon och sänkt arbetslösheten under tio procent.

Trots att fler än var fjärde italienare anser att arbetslösheten är den viktigaste frågan har den varit helt frånvarande i debatten.

Omvärlden har så här långt varit djupt kritisk mot utvecklingen i Italien. Erkända liberala tidningar som The Economist och Le Monde har varnat för TV-mogulen som politisk ledare.

Men Berlusconi har också vänner. I sitt senaste veckobrev skriver Carl Bildt om sin beundran för den italienske politikern och hans ekonomiska program. Att han ska regera med Bossi, vars anhängare klär sig i gröna fascistuniformer, och Fini tycks inte bekomma Bildt. Den förre moderatledarens politiska kompass snurrar numera som en kompassnål vid Nordpolen. Efter turerna med Lundin Oils engagemang i Sudan och nu hans bedömning av Berlusconi måste man allvarligt ifrågasätta hans demokratisyn.

Men Forza Italia sitter också i samma partigrupp som moderaterna i EU-parlamentet. Det ska bli intressant att se hur Bo Lundgren nu hanterar sina partivänner från Italien.