ÅSIKT

Rekordpolitikern William Hague

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

William Hague är en politiker som gillar att sätta rekord.

När han 1997 tillträdde som partiledare för de konservativa i Storbritannien var han med sina 35 år den yngste på den posten genom tiderna. Sedan ägnade han fyra år åt att driva sitt parti längre högerut på den politiska skalan än någonsin förut. I torsdags gjorde han dessutom ett rekorddåligt val. Aldrig förr har ett oppositionsparti i brittisk politik knappat in så lite på den sittande regeringen.

I går avgick han, och nu blir han den yngste före detta partiledaren.

Som sagt, Hague verkar vara en rekordens man.

I torsdags kväll var jag på en valvaka med labourpartiet i Battersea i södra London. Stämningen var milt uttryckt hög. Labour höll ställningarna från förra valet. Dessutom lyckades Batterseas labourkandidat, den svensktalande Martin Linton, behålla sin plats i parlamentet med lite drygt 5 000 rösters övervikt. Det var ingen given seger. Battersea var en gång för inte så länge sedan en arbetarklassförort, men under de senaste åren har medelklass från Londons centrum flyttat ut och drivit upp priserna på bostäder.

Därmed är Battersea ett bra exempel på den sorts valkretsar som labourpartiet måste vinna för att få röster nog att bilda regering.

Valvakan blev en fest för labours seger, men många jag talade med under kvällen beskrev också valet som ett ideologiskt skifte i brittisk politik.

Tories drift åt höger har inte lönat sig. Labour behåller ställningarna, och liberaldemokraterna, som i vissa frågor, bland annat skatterna, står till vänster om labour, blev ännu lite starkare än förra gången. Kanske ser vi nu hur 1980-talets thatcherism en gång för alla är bruten.

I det politiska klimatet måste tories nu välja väg. Antingen fullföljer man den politik Hague lagt grunden för. Då renodlar partiet sin profil som ett engelskt nationalistparti med främlingsfientliga inslag och ett starkt EU-motstånd. Då kommer partiet bli än mer marginaliserat. (Redan i dag är man så gott som utraderade från Skottland och Wales.)

Eller också går tories åter mot mitten.

Men om det ska låta sig göras måste nästa partiledare ta avstånd från den surdeg av nyliberalism och nationalism som sattes av Margaret Thatcher, jäste till sig under John Major och sedan bakades ut av William Hague.

Allt talar för att Michael Portillo, den nuvarande talesmannen i ekonomiska frågor, tar över som ledare för tories. Portillo har jobbat under samtliga sina tre företrädare, och han betraktades för inte så länge sedan som Thatchers speciellt utvalde efterträdare.

Det är svårt att se hur en politiker med sådana meriter skulle kunna, eller ens vilja, vrida sitt parti på rätt köl igen.

Jesper Bengtsson