ÅSIKT

Nej-segern på Irland inger oro

Förståelsen för EU:s utvidgning måste öka

LEDARE

Nej-sidans överraskande seger i den irländska folkomröstningen om Nice-fördraget stör planeringen men hindrar inte utvidgningen. Formellt juridiskt får den genomföras med gällande Amsterdam-fördrag som grund.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS HILLERGREN och AP
HÖGA HERRAR TRÄFFAS Många av Europas ledare är på ingång. I veckan kommer bland andra Blair, Chirac, Persson och USA:s president George W Bush till Göteborg. Kommer någon av Europas höga herrar dra några bra slutsatser av varningssignalerna från Irland?

Man kan, om man vill ta lätt på beskedet från Irland, säga att ingenting egentligen hänt. Valdeltagandet var extremt lågt, och folkomröstningen handlade snarare om Irlands neutralitet än om utvidgningen.

Men det vore ansvarslöst att inta den hållningen.

Folkomröstningens resultat visar vad som händer i opinionen, om få eller ingen av de europeiska ledarna aktivt tar debatten om utvidgningen och anstränger sig för att skapa förståelse för den. Det har varit klent beställt med det hittills.

Länder har bromsat och krånglat

I stället har tyskar och österrikare krävt långa övergångsperioder för kandidatländerna och därmed indirekt bekräftat att utvidgningen medför risker för EU:s nuvarande medlemmar.

Fransmän och spanjorer har vädrat sin oro för att miljonrullningen från Bryssel till deras bönder ska strypas.

De har bromsat och krånglat och spelat nationella egoister i händerna. De har sått tvivel och skördar nu negativism.

Måste utmana populistiska krafter

Alla har i och för sig talat vackert om Europas enande, men långtifrån alla har gjort något för att förklara varför det är angeläget att Polen, Ungern med flera länder snarast beviljas inträde i unionen. Det finns inrikespolitiska orsaker till detta. Det är inte bara i Sverige som EU-skeptikerna är många. Men modernt politiskt ledarskap borde innebära att ledarna vågar ta tag i nässlan och utmana de populistiska krafterna.

Det ska bli spännande att se om de höga herrar som i slutet av denna vecka samlas till toppmöte i Göteborg dragit några vettiga slutsatser av varningssignalerna från Irland.