ÅSIKT

Göteborg känner bara stolthet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göteborg har bra flyt nu. Först kom öis-aren Marcus Allbäck hem och återgav landslaget självförtroendet och Fotbollsgöteborg ännu mer stolthet.

Nu är Blair, Chirac, Persson och Europas ledare på ingång. Ja, även George W Bush.

Vilken av storheterna – Allbäck eller regeringscheferna – som göteborgarna sätter främst är inte svårt att gissa. EU-toppmötet lär dessutom inskränka på möjligheterna att pröva åkupplevelserna på den egna ledarens ögonsten, Göran Johanssons Liseberg.

Att världens ledare möts här anses annars vara helt i sin ordning. Det är ju här som nya tendenser, nya influenser och nya konflikter först blir tydliga. Det har något med havet att göra, brukar göteborgarna själva säga.

Toppmötet hålls på Svenska mässan och kring det 23 våningar höga nya storhotellet. Därifrån kan ledarna spana in både glansen längs Avenyn och ut över älven till det lite mer slitna Hisingen, med alla dess gamla industriområden och bostadssegregation.

Egentligen är det Hisingen som toppmötet ytterst gäller. Sverige skulle som värdland bland annat sätta sysselsättning och det goda arbetet i centrum. Alltså hur nedärvd yrkeskunskap kan korsbefruktas med ny teknik och föda ”industriell-IT”.

Det är exakt vad som nu sker på Hisingen. Här kastades 20 000 människor ut i plågsam arbetslöshet när storvarven, ett efter ett, försvann.

Sorgearbetet blev tungt. Men tårar bet inte. Den döde kom inte tillbaka. I stället lade nittiotalets industrikris ytterligare en svart kappa av sorg över Göteborg.

Något har hänt. Ur resterna av de gamla varven bygger Göteborg vad som ska bli norra Europas största IT-stad. Med 20 000 nya högteknologiska jobb, högskolor för tiotusentals tekniker och industriarbetare, med bostäder och teatrar längs älven.

Ta till exempel gamla Götaverkens kontor. Där på fjärde våningen huserar nu WirelessCar, ett utvecklingsföretag som Volvo, Telia och Ericsson äger och som ligger längst fram när det gäller att förvandla bilar till rena superdatorer, i vilka allt kan klaras.

Telematik kallas det för, och om några år ska det vara standard i alla bilar.

Världens näst största bilföretag Ford har förklarat att de ska lägga bildatorutvecklingen för hela sin koncern här. GM, störst av alla, har mumlat att de kanske också ska göra det. I vartenda varv och skrovhall flyttar framtiden in.

Ericsson bygger ett jättekomplex för sin utveckling. Hasselblad, kamerornas Rolls Royce, flyttar från Nordstan över älven. Så förenas gammal yrkeskunskap i ny teknik. Området är fem kilometer långt och en och en halv kilometer brett och ytterligare 600 000 kvadratmeter finns att bebygga.

När Göteborgs popikon Håkan Hellström erövrar Sverige med budskapet ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” är det ett uttryck för den nya stoltheten.

Det finns ingen, eller få, städer i Europa som så ofta tar revansch som Göteborg gör. Den här gången handlar det också om Hisingens revansch över den glittrande Avenyn.

Rolf Jansson