ÅSIKT

Dags att tala allvar, mr Bush

Persson måste rikta offentlig kritik mot USA:s nya politik

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När USA:s nye president George W Bush kommer till EU:s toppmöte i Göteborg är han sannolikt den mest reaktionäre president som träffat Europas politiska ledare.

Under George W Bushs korta tid i Vita huset har det politiska gapet mellan USA och EU vidgats. EU:s ledande politiska krafter står i dag för en grundfilosofi som inkluderar starka sociala skyddsnät, reglerad arbetsmarknad och en aktiv roll för att skapa stabilitet i omvärlden.

Bush står för det rakt motsatta. Sänkta skatter, nedmonterad välfärd, en växande låglönesektor på arbetsmarknaden och ett dokumenterat ointresse för utvecklingen i andra länder.

Bushs första förslag som president var att dra in biståndspengar till det FN:organ som arbetar med familjeplanering i tredje världen. Därefter har USA bland annat vägrat att skriva på Kyotoavtalet, som syftar till att minska utsläppen av koldioxid, och beslutat att arbeta vidare med ett rekorddyrt robotförsvar, som riskerar att starta en militär kapprustning. USA skulle faktiskt inte ens platsa som medlem i EU eftersom unionen inte tar emot medlemsländer som har kvar dödsstraffet.

Möts av tusentals demonstranter

Inför toppmötet har Bush sökt en öppning i miljöfrågan och föreslagit nya förhandlingar och ett nytt avtal om utsläpp. Det är mest ett spel för gallerierna. USA vägrar just nu vidta de konkreta åtgärder som föreslås i Kyotoavtalet.

Det är det enda som betyder något. Så länge Bush sätter sig på tvären kan växthuseffekten inte hävas.

Vid toppmötet i Göteborg kommer Bush att mötas av tusentals demonstranter. Medborgare från hela Europa kommer dit för att protestera mot den globala utvecklingen i allmänhet och USA:s nya politik i synnerhet. Några grupper planerar att slå världsrekord i så kallad mooning framför den amerikanske presidenten.

EU:s politiska ledare kan rimligen inte dra ner brallorna för att protestera mot USA:s nya politiska linje. Det får emellertid inte hindra Göran Persson och andra regeringschefer att säga ifrån.

Persson måste vara glasklar i sin kritik.

Toppmötet får inte reduceras till ett svassande diplomatiskt cocktailparty. Och det räcker inte med en kritik framförd bakom slutna dörrar. Persson måste kritisera Bush offentligt. EU:s linje går nu på tvärs med USA:s i viktiga miljö-, solidaritets- och rättvisefrågor. Göran Persson måste visa att det finns alternativ i världspolitiken.

Efter toppmötet i Göteborg ska inte någon av Europas medborgare behöva tvivla på att det ligger ett hav av mörkblått vatten mellan EU och det republikanska USA.