ÅSIKT

Idioterna tog över Göteborgs gator

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
VISAR BARA FÖRAKT De maskerade stenkastarna vill inte ha dialog utan visar bara förakt – förakt för demokratin och förakt för de folkrörelseaktivister som också samlats i Göteborg.

Jag ville inte skriva den här artikeln.

Jag ville verkligen inte det.

När jag reste till Göteborg i går morse hade jag tänkt skriva en artikel om något av de intressanta seminarier som arrangeras vid sidan av EU-toppmötet under de här dagarna. Jag menar, tusentals människor har ju samlats i Göteborg för att samtala om hur en rättvisare värld kan göras möjlig. Hela folkrörelsesverige är på plats.

Det är en fantastisk demokratisk kraftsamling.

Men efter gårdagens våldsamma kravaller har jag inget val. Upploppen längs Avenyn var bland det värsta jag sett. Nu förstår jag plötsligt lite bättre hur människor måste ha känt sig i Tyskland på 1930-talet, när Hitlers terrorister drog fram i städerna för att göra den politiska situationen instabil.

Det var ett par tusen personer som samlades på Götaplatsen i går förmiddag för att medverka i extremvänsterns demonstration. Ett par hundra av dem var svartklädda och maskerade.

De ville gå till Svenska mässan men deras marschväg blockerades av polisen. Det blev trångt och stökigt. Efteråt skyllde många demonstranter den våldsamma utvecklingen på polisen. Men jag stod bara 20 meter från kravallernas startpunkt och kan med säkerhet säga att polisen inte använde övervåld innan de första stenarna kastades.

Tyvärr verkar upplopp av den här typen ha en inre drivkraft som gör dem nästan oundvikliga. Små provokationer leder till större. Till slut exploderar det.

Det är möjligt att det var en överreaktion från polisens sida att gå in på Hvitfeldtska gymnasiet i torsdags. Det är möjligt att företrädarna för Attac och Göteborgsnätverket har rätt när de säger att det inte fanns några vapen inne på skolan. Det är möjligt att polisen borde ha hållit sig helt passiv under demonstrationen i går.

Men jag lovar, det hade inte spelat någon roll.

De svartklädda och maskerade idioter som i går förvandlade Avenyn till en krigszon hade rest till Göteborg med det enda uttalade syftet att slåss med polisen.

De väntade bara på ett tillfälle.

Men inte heller de fredliga demonstranterna står helt utan skuld. Om de nu verkligen ville ha en fredlig demonstration, varför hindrade man inte de maskerade från att medverka? Hur kan de fortsätta vara så förstående mot vandalerna?

Jag håller med om att EU är för slutet och kapitalismen för stark. Jag anser också att samhället behöver en ny demokratisk dialog.

Men maskerade stenkastare vill inte ha dialog. De visar bara förakt. Förakt för demokratin. Förakt för de tusentals engagerade folkrörelseaktivister som också samlats i Göteborg.

Min kropp är fortfarande fullpumpad av adrenalin. Jag fick också springa undan för att inte träffas av stenregnet och jag har lust att kräkas på varenda en av de ligister som kallar sig autonoma och låg bakom våldsamheterna i går.

Jag tvivlar dock på att de skulle uppfatta kritiken i en så nyanserad åsiktsyttring.

ARTIKELN HANDLAR OM