ÅSIKT

Jag kände mig som Lars Norén

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag gick av tåget i Karlstad måste jag först kliva över en man som låg raklång på perrongen i den gassande solen.

Han låg med huvudet på sin ryggsäck och verkade sova, överkroppen var nästan bar och full med tatueringar, jag fäste mig vid att hans mage var platt och vältränad. Man borde åtminstone ha in honom i skuggan. Det måste gå fast jag bara var på genomresa.

Då vaknade han till och frågade varför tåget mot Hallsberg aldrig kommer.

– Jag har muckat från kåken, sa han. Ett år och åtta månader. Har du en cig? Mina pengar tog slut.

Jag köpte en hel ask cigarretter till honom och kände mig som Lars Norén. Han sa att han hade åkt till sin förra fru och lille son så fort han kom ut från anstalten. Det gick inte så bra. Nu skulle han försöka ta sig till ett ställe där kriminalvården ordnat bostad efter frigivningen. Han är tjugosju och har suttit inne till och från sen han var femton. Vad han gjort?

– Det säger jag inte.

Det såg ut som han ville somna igen.

– Jag skulle också behöva en öl, sa jag.

Vi satt mitt emellan solen och skuggan på Karlstad station tills hans tåg kom. Han drog igen ryggsäcken med det han hade med från anstalten, ut ramlade en träningsoverall och några cd-skivor. Sen vinkade vi till varann.

De kan fan gå på fotboll i stället för att förstöra för oss, sa en socialistisk demonstrant i går efter den idiotiska stenkastningen. Ja, man behöver inte ens vara i Göteborg för att möta supermakten. Långt in i svenska skogen får jag mina favorittidningar från USA. Det USA som inte är Bush och dödsstraff.

I New Yorker skriver en tidigare lokalpolitiker från delstaten Iowa om hur han för flera år sen var med som vittne vid en avrättning. Då beslöt han börja en kampanj mot dödsstraffet, och numera är det avskaffat i Iowa.

I New York Review of Books skriver Gary Wills om dödsstraffets historia. Honom har jag lärt av ända sen vi båda skrev böcker om Bushs konservative föregångare Richard Nixon. Nu påminner Wills om att Bush inför presidentvalet sa att hans främste inspiratör varit Jesus. Har Jesus sagt något om dödsstraffet? På ett enda ställe i evangelierna (Johannes kap 8) där han stoppar (det då lagenliga) stenandet av äktenskapsbryterskan.

Men Jesus-lärjungen Bush kom redan som guvernör i Texas upp i att godkänna 152 avrättningar. Fortsätter han så, har han snart dödat lika många som Oklahoma-bombaren.

Jag åker in i Sverige ända tills jag hör dragspel.

Först är det ”Nya Värmlandsvalsen” i lokalradion. Det visar sig vara Hagfors närradios dragspelstimme. ”Sponsrad av Veronicas damfrisering”, säger programledaren.

Sedan ser jag i lokaltidningen att sommarens första dragspelsstämma hållits någonstans här uppe, Jägra IF arrangerade. Det är ett tidningsreferat som får en att vilja vara med, fast man undrar hur de mådde efteråt.

Till en dragspelsstämma åker de i husvagn från hela landet, en del ända från Norge. Sen spelar de dag och natt, i pausen kan man få kolbullar. Det är de stora dragspelsklubbarna från Malung och Gräsmark, eller några som kallar sig Pannrumsgänget. När de drar på med ”Äppelbo gånglåt” är det midsommar.

När det efter tre dygn var dags att sluta och åka hem igen – enligt detta underbara referat – ”påträffades ännu ett blandat spelgäng på en veranda”. Det står inte om de fortfarande kunde spela.

Dessutom framgår det att i vimlet syntes en riksdagsledamot, Lena Olsson från Malung, som hade egen gitarr med sig.

Ni har väl hört talas om Olsson från Malung, säger jag till Aftonbladets ledaravdelning men de talar bara om Bush från USA. När jag kollar i riksdagskatalogen ser jag att hon är vänsterpartist och vårdbiträde.