ÅSIKT

Centern låtsas

Står närmare socialdemokraterna än moderaterna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maud Olofsson vill profilera centerpartiet som ”ytterkantspolitikens” motståndare. Det står klart efter helgens centerstämma. En borgerlig regering förutsätter att moderaterna inte skrämmer bort de väljare som behöver vinnas över från socialdemokraterna, resonerar Olofsson.

Hon hävdar att den politiska vänstern och högern är lika fixerade vid Stockholmspolitiken. Moderaterna gör huvudstaden till sin nyliberala experimentverkstad, med skattesänkningar och privatiseringar på löpande band. Socialdemokraterna bjuder motstånd: ”Se hur det går med välfärden när ekonomismen tar över!” säger de.

Landsbygden vs storstaden

Maud Olofsson vill placera sig mitt mellan dem. Där ska hon försöka rikta blickarna ut på landsbygden, mot den regionala obalans som hotar klyva vårt land. Centerpartiet anklagar svensk politik för att vara alltför storstadsfixerad.

Visst. Klyftorna mellan regionerna växer. I storstäderna råder bostadsbrist, i skogslänen gapar lägenheter tomma. Arbetskraftsbristen i storstäderna hjälper inte arbetslösheten i utflyttningsbygderna. Politiken står handfallen inför den regionala obalansen. Medierna är storstadsfixerade.

Men striden om Stockholm rymmer också en regionalpolitisk dimension. Huvudstadens moderater bär en tradition av ”landsbygdshat”. I valrörelsen 1998 hoppades den stockholmska ungmoderaten Anna Kinberg vinna röster med uttalandet ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Det fördömdes snabbt av partikamraterna. Men den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus följer Anna Kinbergs exempel. Människor som valt att leva någon annanstans möts av arrogans.

Kritiserade klyftor

Den kommunala skatteutjämningen, som gör att tillväxtregioner får vara med och betala välfärden i utflyttningsområden, har fördömts i stora kommunala affischkampanjer. Budskapet går inte att blunda för. Den som i första hand är stockholmare, utan ansvars-känsla för övriga delar av landet, ska rösta borgerligt. Moderaterna daltar inte med glesbygden.

När socialdemokraterna angriper politiken i Stockholm, är det alltså inte bara klyftorna inom storstaden som kritiseras. Utan också klyftorna mellan stad och land. I regionalpolitiska frågor står centern väldigt mycket närmare socialdemokraterna än moderaterna.

Maud Olofsson sitter på två oförenliga stolar. Hon vill å ena sidan minska den regionala obalansen, å andra sidan bilda regering med moderaterna. Det är en ekvation som inte går ihop. Frågan är hur länge centern orkar låtsas.