ÅSIKT

Lagstiftning inte rätt väg

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PETER KNOPP
SÄJ NEJ I STÄLLET Lagstiftning mot maskering hotar demokratin. I stället borde arrangörer för demonstrationer vägra acceptera maskerade och beväpnade demonstranter.

Ska det enligt lag bli förbjudet att maskera sig i demonstrationståg? Efter de maskerade demonstranternas vandalisering i Göteborg ska frågan ses över av en kommitté under ledning av Ingvar Carlsson.

90 000 av Aftonbladets nätläsare tyckte under gårdagen till i frågan och resultatet är slående: drygt 90 procent är för ett förbud. Men är verkligen ny lagstiftning den rätta åtgärden?

Det som skedde i Göteborg är upprörande. Och att något måste göras för att förhindra liknande händelser är uppenbart. De maskerade våldsverkarna hotar demokratin – men det skulle även ett förbud mot maskering göra.

Rätten att demonstrera och uttrycka sina åsikter anonymt fyller en viktig funktion i samhället: finns inte denna möjlighet kommer utsatta människor att tystas. Det är inte bara vid våldsamma demonstrationer maskeringar förekommer – utan även vid fredliga. I bland är rädslan för personangrepp stor, exempelvis vid demonstrationer mot nazister, och då kan anonymiteten vara behövlig.

Vidare finns en svårighet med att utforma och tillämpa ett förbud som endast riktar sig mot en viss grupp människor. Det visas inte minst i det danska förbudet mot maskering – där undantag finns för täckande av ansiktet då man behöver skydda sig mot vädret, gör det av religiösa skäl eller då annat ”godtagbart syfte” föreligger.

Här finns många kryphål som fientliga demonstranter kommer att kunna använda sig av i framtiden.

Alla som månar om demokratin måste stå upp för att försvara den. Framförallt måste arrangörerna ta ansvar för demonstrationernas genomförande och vägra acceptera maskerade och beväpnade demonstranter i leden. Lagstiftning är fel väg.

Johan Lindahl