ÅSIKT

Knarkkaos på fängelser

Samhället har abdikerat från sitt ansvar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kriminalvårdsstyrelsen skräder inte orden. Det är kris i landets fängelser. Ny statistik visar att 55 procent av fångarna är narkomaner. Många av dem är grava missbrukare. Men de som jobbar med drogbekämpning inom kriminalvården tror att siffran i själva verket är ännu högre – upp mot 70 procent.

”Vi har aldrig haft så många narkomaner som nu och det är det allt dominerande problemet i landets fängelser. Utvecklingen är uppenbart negativ”, säger Bertel Österdahl, kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör, till TT.

Han saknar resurser att möta narkomanerna. Kriminalvården har länge brottats med ekonomiska problem. Platsbristen är stor. Många dömda tvingas vänta i häkten. Bara sedan 1997 har antalet narkomanvårdsprogram inom kriminalvården halverats.

Allt fler unga prövar knark

Men det ökande antalet narkomaner är inte bara en fråga för kriminalvården. Det är i första hand ett problem för samhället. Drogliberalismen möter fortfarande starkt motstånd i Sverige. Men allt fler ungdomar prövar narkotika. Ändå fungerar varken det förebyggande arbetet eller narkomanvården som de ska. Människor som hamnar i drogträsket kan inte vara säkra på hjälp.

Bertel Österdahl riktar skarp kritik mot samhället. Socialtjänsten har ”totalt abdikerat”, säger han. ”Det har skett på politisk nivå. Narkotikan har inte prioriterats som den ska, och följden är att de som kommer till oss är i sämre skick. Många häkten fungerar i dag som rena avgiftningscentraler.”

Brottsförebyggande rådets statistik ger Österdahl rätt. Sedan bruket av narkotika kriminaliserades har antalet lagförda missbrukare ökat, men antalet lagförda langare minskat. Samtidigt har narkomanvården skurits ned.

Tendensen är uppenbar. Samhället ger hellre knarkarna straff än vård. Men de som tjänar storkovan på narkotikan slipper undan.

Snabbt omsätta tal i handling

Det är oförsvarbart. Socialminister Lars Engqvist måste snabbt omsätta talet om en offensiv narkotikapolitik i praktisk handling. Särskilda resurser måste läggas på narkomanvården och det förebyggande arbetet. Narkotikan är inte bara ett problem för enskilda individer. Den är framför allt ett symptom på ett samhälle där många människor faller igenom skyddsnäten.

Över hälften av Sveriges dömda brottslingar är narkomaner. Knarkare får fortsätta att missbruka tills de begår grova brott. Men i fängelserna finns inte resurser att hjälpa dem. Mycket sämre kan det inte bli. När det gäller narkotikamissbruket är Sverige uppenbarligen inte ett land där vi förmår att se oss själva i andra.

Det är dags att ändra på det.