ÅSIKT

Stoppa hatbrotten

Skärp lagen om hets mot folkgrupp

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CLAES HEDBERG
LAGSKÄRPNING GER RESULTAT Allt fler vågar anmäla rasistiska brott som en följd av hårdare tag mot brottslingarna. När det gäller andra hatbrott ser det inte lika bra ut.

Antalet anmälda rasistiska brott ökade kraftigt förra året. Det visar Säpos årliga rapport om brott kopplade till rikets inre säkerhet. Under 2000 anmäldes 825 fall av hets mot folkgrupp. Det är en ökning med 58 procent på bara ett år. Den så kallade vit makt-världen, samlingsnamnet för ett stort antal rasistiska organisationer och nätverk, drog på sig 2 092 brottsanmälningar under 2000. Jämfört med 1331 anmälningar året innan.

Enligt Säpo beror en del av ökningen på att allt fler människor vågar anmäla rasistiska brott. Och på poliser som ser alltmer allvarligt på den typen av brottslighet.

Säpo har förmodligen rätt. På senare tid har lagen om hets mot folkgrupp skärpts. Nu gäller den inte bara skrivna eller talade åsikter utan även märken, symboler och kläder som förknippas med rasism och nazism.

Det är en viktig markering från samhällets sida. Medborgarna har fått råg i ryggen. Problemet har inte varit att få in anmälningar från allmänheten. Snarare att få polis och åklagare att agera i enlighet med den skärpta lagstiftningen. Om deras arrogans är på väg bort, betyder det mycket.

Hetspropaganda helt laglig

Säpos siffror bevisar att skärpningen av lagen om hets mot folkgrupp har varit verkningsfull. Nu gäller det att ta nästa steg i kampen mot hatbrotten.

Trots att homosexuella, bisexuella och transpersoner är en välkänd måltavla för högerextrem brottslighet, omfattas de inte av lagen om hets mot folkgrupp. Flera utredningar har gjorts. Men riksdagen och regeringen har fortfarande inte utvidgat hetslagen.

På webbplatsen Homoplaneten beskriver Daniel Shützer, förbundsstyrelseledamot i RFSL, de absurda konsekvenserna av den slappa lagstiftningen. Det är förbjudet att säga ”Du borde dödas, bög-jävel”. Men inte att hävda att ”alla bögar borde utrotas”. Hets- och hatpropagandan mot homosex-uella, bisexuella och transpersoner är i dag helt laglig.

Det gör att de råkar ut för allt fler hatbrott. Säpos rapport visar att andelen brott med homofobisk karaktär ökade kraftigt under 2000. Vit makt-världen riktar i allt högre utsträckning sina aggressioner mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Lagstiftning måste följa verkligheten

Nu måste samhället snabbt agera. Högerextrema krafter föraktar inte bara människor på grund av deras hudfärg och demokratiska övertygelse, utan också på grund av deras sexualitet. Samhällets lagstiftning måste motsvara den verkligheten. Utvidgningen av lagen om hets mot folkgrupp kan inte längre dras i långbänk.

Högerextrema brott är lika avskyvärda och oacceptabla oavsett vilken sorts människoförakt de grundar sig på.