ÅSIKT

Äntligen ställs han till svars

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
STARTADE FYRA KRIG Milosevic återinförde den etniska rensningen i Europa och fördrev 740 000 kosovoalbaner från deras hem. Nu dras han inför rätta för sina brott.

Jugoslaviske exdiktatorn Slobodan Milosevic har skickats till FN:s krigsförbrytardomstol i Haag. Det är en seger för rättvisan.

Milosevic har startat fyra krig på Balkan. Han återinförde den etniska rensningen i Europa. Han har framkallat massdöd och fördrivit 740 000 kosovoalbaner. Västvärlden ingrep helt riktigt och hejdade honom när han var i färd med att genomföra sina storserbiska drömmar.

Nu ska han äntligen stå till svars och dömas för brott mot mänskligheten.

Den serbiska regeringen har därmed visat att den vill göra upp med sitt förflutna och samarbeta med det internationella samfundet.

Att regeringen så plötsligt bestämde sig för att sända Milosevic till Haagdomstolen hör förmodligen också samman med den givarkonferens som inleds i dag i Bryssel.

Jugoslavien är i stort behov av utländskt bistånd för återuppbyggnaden efter åratal av krig och ekonomiska sanktioner.

Västvärlden – framför allt USA – har hotat med att inte ge några pengar om inte Jugoslavien samarbetar med krigsförbrytardomstolen.

Påtryckningarna hjälpte.

Ordningen med en av FN utsedd domstol som dömer för brott mot mänskliga rättigheter är helt riktig. Toppolitiker med hemska internationella brott på sitt samvete ska inte kunna gömma sig bakom den nationella suveräniteten.

Men den internationella rättvisan bör rimligen gälla även förbrytare närstående väst och USA. Allt annat är dubbelmoral.