ÅSIKT

Fotboll är politik och kärlek

1 av 3
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns de som ser fotboll som tjugotvå vuxna pojkar som slåss om en boll i 90 minuter. Stackare. Att de inte har förstått. Fotboll är mycket större än så. Fotbollen väcker tankar. Fotbollen speglar tillståndet i vår märkliga värld, hjälper till att förstå de stora frågorna. I fotbollen ryms inte bara du och dina vänner utan även politiken och kärleken. Låt mig förklara.

I Nigeria finns egentligen bara ett fotbollsnamn att räkna med, Victor Ikpeba. Efter en karriär i nigerianska landslaget och efter att ha placerat Nigeria i toppen av den afrikanska ligan värvas han snart till de stora europeiska klubbarna. Först AS Monaco och senare till Borussia Dortmund i Tyskland, där han är än idag och tjänar storkovan. Victor Ikpeba är den afrikanska Guldfoten.

När utomeuropeiska proffs kommer till de stora europeiska klubbarna svettas administratörer för att ordna medborgarskap, sköna villor, bil och allt det andra som Guldfoten önskar. Men när mindre begåvade fotbollsspelare försöker ta sig innanför Schengens gränser drunknar de vid Spaniens kust eller fastnar på lastfartyg någonstans utanför Afrikas kust. Victors Ikpebas väg in i den europeiska gemenskapen kantas av guld, de andras av blod. Säg, är det någon som tror att mamma och pappa Ikpeba välkomnas med öppna armar i Dortmund?

Sommaren 1994, samma år som Victor Ikpeba värvas till AS Monaco, är jag i Istanbul hos min faster. Det är så varmt och fuktigt i luften att vi fyllt ett badkar med is som vi sänker ner handdukar i och sveper om oss. Mina kusiner och jag följer slaviskt VM-matcherna på turkisk TV. Då ställer min kusin den där frågan: ”Varför hejar du på Sverige egentligen? Du är ju turk!” Mitt under en match mellan Sverige och Rumänien ställs de stora frågorna om vem jag är på sin spets. Och jag som precis blivit förälskad i Ravelli. Vad skulle jag ta mig till om Turkiet och Sverige möttes i en match?

Det tog ett tag och idag har jag kunnat formulera ett rimligt svar på frågan. Jag – en bastard. Jag är ingen trogen. Plockar de bitar jag trivs med, de som passar mig och överger helt enkelt resten. Och de senaste årens möten mellan Turkiet och Sverige har varit så katastrofalt dåliga att jag hellre lagt min röst på Portugal eller Frankrike. Faktiskt.

Tre år senare bestämmer sig Rebecka, sjutton år, som tränar fotboll på kvällar och helger, för att följa med på en resa till Bosnien.

Det är ett och ett halvt år efter Daytonavtalet och vi är en grupp på tio som ska träffa en grupp bosniska ungdomar som ska starta en ungdomsorganisation.

I de sista kippande andetagen av svensk statssolidaritet får vi pengar av någon myndighet som tror på ”kulturmöten och dialog över nationsgränser”. Möte blev det, på fotbollsplanen. Men det hade vi ju inte kunnat skriva i ansökan.

Vi skulle prata demokrati men det blev fotboll. Det var så tråkigt att sitta i en gammelsovjetisk möteslokal och diskutera deras svåra levnadsförhållanden efter kriget att vi flyttade utomhus och började spela fotboll istället.

När Rebecka också spatserade ut på plan stelnade de bosniska killarna till. Några var frågande, andra bara skrattade åt henne. Rebecka behövde bara ett par minuter på plan innan hon övertygat oss om att hon var bäst och de bosniska killarna endast skuggor i jämförelse. Hon som tränat fotboll sen barnsben förändrade på två veckor ett femtiotal bosniska killars förhållande till tjejer för all framtid. Även tjejerna som stod vid sidan och tittade på fick sig en funderare.

Att bli fullständigt förnedrade, avdribblade och spelmässigt kastrerade av en 155 centimeter kort tjej ruckade ordentligt på killarnas världsbild. Deras syn på manligt och kvinnligt skulle aldrig bli densamma. Att de överhuvudtaget lät Rebecka vara med på plan var mycket nog och nu detta. Det blev aldrig något vidare samarbete om demokrati mellan oss och dom, men det möte som skett på fotbollsplanen var förmodligen en av de största politiska förändringarna i de killarnas medvetande.

Så, är inte fotboll viktigt? Ser du inte sakernas tillstånd ur ett annat perspektiv nu? Jo, fotbollen är ditt Melitta i tillvaron, läraren du aldrig hade i skolan. Fotbollen är din, om du vill.