ÅSIKT

Borgerlig tvekamp i Almedalen

Alf Svensson – en trovärdig statsminister- kandidat?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PONTUS HÖÖK/BJÖRN LINDAHL
Match i familjen I Almedalen provpredikar Alf Svensson och Maud Olofsson den här veckan om vem som ska vara den borgerliga statsministerkandidaten. Kristdemokraternas kröning av Alf Svensson har skapat gnissel i den borgerliga familjen.

Den politiska och ekonomiska debatten flyttar i dag till Almedalen och Visby. Det som för drygt 30 år sedan började som spontana sommartal av Olof Palme har alltmer tagits över av borgerliga partier och påtryckar- organisationerna.

I Almedalen talar inte längre de socialdemokratiska partiledarna. Årets tillställning i Visby formar sig till en provpredikan mellan Alf Svensson och Maud Olofsson om vem som är den borgerliga statsministerkandidaten.

Svensson – en partigängare

Moderaternas Bo Lundgren är till skillnad mot Bildt ingen naturlig och given samlargestalt. Han framstår mer som en gnetig siffergranskare. Om Lars Leijonborg har ett politiskt liv efter sommaren är skrivet i stjärnorna. Han är ju ännu inte ens accepterad av den egna valberedningen.

Det ser därför ut som en tanke att de enda borgerliga partiledare som talar i Almedalen är just Alf Svensson och Maud Olofsson. Självgoda kristdemokrater har vid stämman i Piteå utropat Alf Svensson som statsministerkandidat. Varför detta kungamakeri?

Alf Svensson har gått hem som talare. Men i praktisk handling framstår han som en snäv partigängare. Kristdemokraterna har beslutsångest och tydliga regeringsproblem. När partiet fick ansvar för hjärtefrågan sjukvård i Västra Götalandsregionen blev det kaos, kristdemokraterna tvingades lämna ifrån sig vårdfrågorna och så småningom makten i västra Sverige.

Svenssons paradgren är retoriken. Men av en borgerlig statsministerkandidat krävs också politisk hållning och vilja, samt ett trovärdigt budskap. Det saknar Svensson med sina ständiga politiska kast.

Samling kring Olofsson

Ska borgerligheten lyckas vinna väljare från vänsterkanten – och inte som nu bara äta upp sig själva – framstår Maud Olofsson som dess enda hopp. Centerns nya slagord mot regionala och sociala klyftor och viljan att ge livskraft åt hela landet har fått fäste. Maud Olofsson är det namn som kan samla de allmänborgerliga väljarna, de som ofta röstar på person mer än på parti. Det var just så personer som Thorbjörn Fälldin, Gösta Bohman och Carl Bildt vann framgångar och kunde ge socialdemokraterna en match.

Veckans provpredikan i Visby om det borgerliga ledarskapet blir tuff. Kristdemokraternas iver att redan utropa Alf Svensson har gjort frågan prestigeladdad. Den taktiken har stärkt oddsen – för Maud Olofsson.