ÅSIKT

Persson måste vinna kvinnorna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tydliga mål för en bättre sjukvård och skola. Det var den socialdemokratiska partisekreteraren Lars Stjernkvists budskap när han i går talade i Almedalen.

Stjernkvist hoppas att s-kongressen i höst ska slå fast målen på samma sätt som tidigare gjorts för att få ner arbetslösheten under 4 procent, eller att halvera antalet människor som tvingas söka socialbidrag.

Mål är säkert bra. Men vad som framför allt behövs är mer engagemang och lidelse. Det som nu bär fram centerns Maud Olofsson och vänsterns Gudrun Schyman är ju att de visar entusiasm och vilja att med politik förändra och förbättra.

Socialdemokratin har uträttat storverk när de kameralt fått ordning på ekonomin och tillväxten. Men den har också framstått som något av budgetprocessens fånge – mer än en kämpande rättvise- och folkrörelse.

Den stora och avgörande frågan för socialdemokraterna är hur de ska återvinna de kvinnliga väljare som sökt sig till Gudrun Schyman och nu även till Maud Olofsson, allt enligt undersökningar som SCB och Kommunalarbetareförbundet gjort.

När Olof Palme och Ingvar Carlsson gjorde sina segerval berodde det på att de fick stöd av mer än

50 procent av de kvinnliga väljarna. I dag uppger endast 40,1 procent av kvinnorna att de skulle rösta på socialdemokraterna, enligt SCB:s stora väljarundersökning för maj. Det räcker inte för framgångar i valet nästa år.

Den förbättrade ekonomin, den sänkta arbetslösheten eller att regeringen efter sparchocker kunnat återgå till en mer traditionell politik har inte gett märkbart resultat i opinionen.

Tydliga mål kring sjukvård och skola rör nära frågor som berör alla människor. De kan säkert medverka till att väljarna åter känner igen socialdemokraterna. Men vad som krävs är också tydlighet och ideologisk lidelse i det politiska språket.

När stridshettan från Almedalen lagt sig bör Göran Persson, Lars Stjernkvist och de socialdemokratiska strategerna ägna sommaren åt frågan vad som krävs för att åter få kvinnornas stöd. Det får man inte om fältet lämnas fritt för Gudrun Schyman och Maud Olofsson.

Ledarredaktionen ([email protected])