ÅSIKT

Fotoshow – ickepolitik i Almedalen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De borgerliga partiledarna möttes i går i Visby. Men det var mer av medial fotoshow än politik. Inga besked gavs om vem som är statsministerkandidaten, bara att tre arbetsgrupper ska ”försöka finna konkreta gemensamma förslag” om sjukvård, arbetsmarknadspolitik och småföretagarfrågor.

I stället har den socialdemokratiska riksdagsgruppen totat ihop en regeringsdeklaration åt de borgerliga med namnet ”Ett kallare Sverige”.

Trångt i högerburen

Underlaget är hämtat från deras motioner i riksdagen. Syftet är att visa på värdeförskjutningen, att mitten havererat och att den borgerliga samsynen är stor för högerns utförsäljnings-, privatiserings- och nedskärningspolitik.

Visst har politiken anpassats så att det är trångt i högerburen. Men i den politiska retoriken råder nu upp-och-nedvända världen. För samtidigt som socialdemokraterna försöker mobilisera med hotet om samsyn så pekar Expressen på den hopplösa borgerliga splittringen.

”Det är svårt att i dagsläget uppbåda någon entusiasm för det borgerliga regeringsalternativet”, skriver tidningen.

Den menar att en borgerlig regering är impotent att klara kärnkraftsfrågan, driva EMU-anslutningen, enas kring en räddningsaktion för socialförsäkringssystemet, eller genomföra de besparingar som krävs för att finansiera moderaternas skattesänkningar på över 100 miljarder kronor.

Skyltfönster i kaos

Detta är inget nytt. Regeringen Bildt körde sig sönder och samman kring Öresundsbron.

Tre borgerliga skyltfönster skulle skapas när partierna efter senaste valet fick makten över sjukvårdspolitiken i Västra Götaland, Region Skåne och Stockholms läns landsting.

I Västra Götaland fick kristdemokraterna ansvar för sjukvården. Det ledde till kaos. Socialdemokraterna fick ta över tillsammans med folkpartiet och centern.

I Skåne plockade de borgerliga in främlingsfientliga vågmästarpartier. Det orsakade personstrider och kris. Nu regerar de borgerliga i Skåne till stora delar på det ekonomiska förslag som socialdemokraterna i opposition lagt fram.

Oenighet om skatten

I Stockholms läns landsting skenar underskottet mot 2,3 miljarder kronor. Kristdemokraterna vill här höja skatten för att få ekonomin i balans. Moderaterna säger nej.

De borgerliga låter ofta – som nu – bra under högmässan. Men varför faller de sönder i aftonsången, och varför varnar borgerliga kvällstidningar redan nu för att dagens borgerliga partiledare är ”synnerligen svaga kort”?

Ledarredaktionen ([email protected])