ÅSIKT

Gör arbetsmiljön till en valfråga

Ett arbetsliv där var tionde stressas sönder är oacceptabelt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vård, skola, omsorg.

Mantrat från förra valrörelsen tycks gå igen även i den kommande. De borgerliga tar nu upp de socialdemokratiska profilfrågorna.

Vård, skola, omsorg är kittet i ett samhälle som präglas av social värdighet. Men det är även arbetet med dess miljö och innehåll. Här finns mycket att göra för en regering med rätt ambitioner.

Stressen i arbetslivet har drivits upp. Snål bemanning, nedskärningar och outsourcing tvingar anställda att ofta utföra två jobb.

I stället för att långsiktigt investera i en sund tillverkning och goda jobb som utvecklar människor hoppar kvartalskapitalismen från tuva till tuva i jakten på högsta dagskurs.

Även löntagarnas pensionsfonder satsas nu på snabba klipp. Resultatet blir att de anställda därmed stressas att höja dagskursen så att de slits sönder och kanske aldrig uppnår pensionsåldern. Var tionde anställd hotas av utbrändhet.

Arbetsskador det stora problemet

Det stora problemet är arbets- och belastningsskador. LO:s utredning ”Ohälsans trappa” visar att av 3,9 miljoner anställda klagar 1,6 miljoner över värk i skuldror, nacke och axlar. För 415 000 av dessa är värken svår.

Det drabbar främst lågavlönade kvinnor i enformiga monteringsjobb eller i vården. Varje dag lyfter biträden och undersköterskor i åldringsvården gamla människor vars vikt tillsammans motsvarar 5 000 kilo. Sådant går inte obemärkt förbi.

Unga mammor har vittnat om hur belastningsskadorna ger dem sådan värk och smärta att de inte längre orkar lyfta eller krama sina små barn. Ett sådant arbetsliv är sjukt, och det är på sikt ohållbart.

Den mänskliga och ekonomiska notan för arbetsskador, stress och utbrändhet har stigit över vett och sans. Enbart utbrändhet kostar 80 miljarder kronor om året. De pengarna kan och bör i stället satsas på att förebygga skador och utveckla människovärdiga arbetsplatser.

Kvalitetsstämpla arbetsplatserna

Det är dags att kvalitetsstämpla arbetsplatser och märka ut under vilka villkor produkterna har tillverkats, precis som de nu varudeklareras och miljöcertifieras.

Konsumenterna accepterar inte i framtiden att köpa produkter med gifter eller där tillverkningen utarmat människor och miljöer.

Alla har allt att vinna på ett gott arbete. Det får både människor, företag och samhällets ekonomi att växa.

Socialdemokraterna måste på sin kongress i höst göra arbetsmiljön till en central fråga vid sidan av vården, skolan och omsorgen. Precis som skedde 1988 när belastningsskadorna stod i centrum och de 400 000 farligaste jobben skulle utrotas.