ÅSIKT

Blågult börsföretag växer snabbt

Ger lilla Getinge mer växtkraft än kontor i London?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Börsföretagen går nu in i sin supervecka. De närmaste dagarna duggar delårsboksluten tätare än semesterregnet. I dag kommer SKF:s prognos, sedan följer Atlas Copco, Electrolux, Scania, SSAB.

På fredag är det dags för Ericsson. Det är Sveriges största företag som ger jobb i alla Sveriges 288 kommuner. När Ericsson mår dåligt, då blöder också aktieägarnas och kommunernas ekonomi.

Ericsson har det senaste kvartalet skapat otrygghet för anställda, kunder och finansmarknaden. Telekomföretagens Moment 22 är att de tvingas rea ut den gamla generationens telefoner samtidigt som nervositeten hos hyperkapitalismen och regeringarna innebär att få vågar satsa på den tredje generationens system. Detta parat med Ericssons missgrepp med känslighet för designfrågor har fördjupat problemen.

Det är viktigt för alla att Ericsson – som nyligen konkurrenten Motorola – förmår förmedla en strimma hopp. Skulle analytikernas bedömning om en ny stor miljardförlust under andra kvartalet slå in är det en katastrof.

Storsatsning på London

Ericssons ledning har satsat mycken prestige, tid och kraft på flytten av kontoret till London. Då skulle himmelriket öppna sig.

Flytten gav även näring till kampanjen att det svenska näringsklimatet är uselt.

Men att det i en global ekonomi och industri lönar sig att profilera sig som ett svenskt företag visade i går delårsrapporten från Getinge Industrier, ett börsföretag som har huvudkontor i halländska Getinge med 2 000 invånare. Getinges vinst steg med 20 procent, och omsättningen 59 procent. Börskursen har nära nog fördubblats det senaste året.

Getinge tillverkar medicin-teknisk utrustning. När andra börsföretag skramlat med utflyttningshot har Getinges blågule miljardär Carl Bennet valt att mer än tolv gånger flytta hem produktion till de tre fabrikerna i Sverige.

Motiven har varit effektivitet och yrkeskunskap hos de svetsare som är a och o för tillverkningen, samt det goda klimat som den svenska modellen skapat mellan företag och fack.

Snabbare ökning än i USA

I Sverige startades förra året 40 000 nya företag, en ökning med 10 procent på ett år.

En undersökning som amerikanska arbetsdepartementet gjort visar att inget industriland under de senaste tio åren haft en så stark produktivitetsökning som svensk industri. Den har stigit med 47 procent, tvåa är USA med 39 procent. Holland som utmålas som föregångsland har enligt USA-rapporten negativ produktivitet.

Lilla Getinge i Halland ger både blågul och global växtkraft. Superveckans rapporter visar hur stark tillväxten är hos bland annat alla dem som profilerat sig med flytt till London.