ÅSIKT

IOK:s ja till Kina var också politik

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

IOK vill inte blanda ihop idrott och politik, hette det i kommentarerna efter beslutat att förlägga sommar-OS 2008 i Peking. Så avfärdades alla dem som hävdade att Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna borde diskvalificerat landet från äran att få arrangera ett OS för idrottare och medborgare från hela världen.

Pingisspelaren J-O Waldner sade något liknande när han skulle förklara sitt stöd till Kinas kandidatur.

– Jag stödjer det idrottsliga. Politiken är jag inte rätt person att uttala mig om, sade han i en kommentar efter IOK:s beslut.

Så enfaldigt resonerar alltså den före detta världsstjärnan och OS-medaljören J-O Waldner. Han tycks mena att ett nej till Peking hade varit politik medan ett ja är... vadå? Neutralt?

Nej, knappast.

Alla beslut som får politiska konsekvenser är politiska. IOK:s beslut att förlägga OS i ett land, vars lista över brott mot de mänskliga rättigheterna är längre än kinesiska muren, är därför politiskt.

Kina har under de senaste åren försökt förena det sämsta från två världar: det politiska förtrycket hos en kommunistdiktatur har gått hand i hand med en otyglad kapitalism. Och den nya linjen har gett resultat. Företag från Väst har flockats i landets lågskattezoner, ditlockade av Kinas löften om obefintlig arbetsrätt och extremt låga löner.

Nu kommer den kinesiska regimen att använda OS som ett led i den egna propagandan.

Självklart blir det så. Och därmed är både IOK:s och J-O Waldners ställningstaganden i allra högsta grad politiska.

På samma sätt hade ett nej varit politik. Det hade visat att omvärlden inte accepterar massavrättningar, censur och förföljelse av oppositionella. Ett nej hade skickat en tydlig signal till Kina: Skärp er så får ni kanske OS i framtiden.

I bästa fall hade det också fungerat som stöd åt den lilla men tappra demokratirörelsen i landet.

I debatten har det också hävdats att omvärlden måste acceptera ett OS i Kina eftersom det inte finns någon som argumenterar för en total bojkott. Men det argumentet missar något viktigt.

OS är inte en landskamp vilken som helst. OS är något speciellt. En global händelse. En symbol för enighet, syskonskap och jämlik tävlan. Och en ojämförlig möjlighet att marknadsföra en nation.

Jag kan bara hålla med dem som kritiserat beslutet: Nu är det upp till omvärlden att visa att vi inte accepterar det kinesiska systemet. En omfattande global kritik inför 2008 kan möjligen mildra olyckan i IOK:s beslut.

Jesper Bengtsson