ÅSIKT

Ahlmarks mord på Leijonborg

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förre folkpartiledaren Per Ahlmark slår ytterligare en spik i Lars Leijonborgs kista. I oberoende liberala Dagens Nyheter, där han är krönikör, dömde han i går för andra gången i sommar ut Leijonborgs chanser att lyfta folkpartiet inför valet:

”Ansvaret vilar i dag tungt på varje förening och länsförbund inom folkpartiet att inte slentrianmässigt omvälja en förlorare. Bara medlemmarna kan nu hindra att deras parti går under med öppna ögon.”

Hans angrepp kommer bara en dryg vecka efter det stormiga valberedningsmöte som med siffrorna tre röster mot två, nominerade Lars Leijonborg till omval som partiledare. Ahlmark förstår inte varför medlemmarna inte utlöst ett stort uppror mot en partiordförande som vägrar ge upp.

”Aldrig förr har jag hos Lars Leijonborg sett den egenskap som nu dominerar: att klamra sig fast vid den egna maktställningen”, skriver Ahlmark. I stället hyllar han Marit Paulsen och framför allt skolborgarrådet i Stockholm, Jan Björklund, som enligt Ahlmark ”i dag framstår som given ordförande för ett liberalt parti som måste slå sig ur sin värsta kris någonsin.”

Hårda smällar i partiet

Per Ahlmarks dom är utan nåd. Aldrig i svensk politik har en före detta partiledare offentligt så dömt ut och lynchat en efterträdare.

Fighterna i folkpartiet om ledarskapet har ofta varit skoningslösa. Den förföljelse Leijonborgs företrädare Maria Leissner utsattes för var omänsklig. Hon tvingades gå när hon inte förmådde lyfta opinionssiffrorna över sex procent. Bengt Westerberg och Ola Ullsten fick också silkessnöret.

I ett parti som numera lever enbart genom sina stora tidningar och genomslag i medierna duger ingen partiledare som inte förmår bli populär. Dagens Nyheter spelar en central roll. Det var i mycket chefredaktör Hans Bergström som öppnade falluckan för Leissner, ett val han ogillade från första stund. Samma Dagens Nyheter och Bergström är i dag motståndare till Lars Leijonborg. Men Dagens Nyheter står inte ensam, flera av de stora liberala tidningarna är negativa eller mycket svala till Leijonborg.

Valberedningens kupp

Dessutom var valberedningen oenig och beslutet har av många betecknats som en kupp vid ett extrainkallat möte. Folkpartiets starkaste fäste Göteborg och Västsverige liksom Stockholm, Malmö och flera andra distrikt vill ha en ny partiledare. Jan Björklund, Marit Paulsen och till och med förre partiledaren Bengt Westerberg (Göteborg) är kandidater.

I ett parti som balanserar på fyraprocentsspärrren är pressen enorm, nervositeten hög och toleransen låg. När man målas ut som förlorare i media och med DN och en stark minoritet i partiet emot sig, blir det en omöjlig uppgift för partiledaren att samla och entusiasmera de glesnande styrkorna. Den offentliga klappjakten på Lars Leijonborg är demoraliserande för hela folkpartiet.

Leijonborg borde ha gjort det enda möjliga när valberedningen sprack: avsagt sig sin kandidatur. Gatloppet fram till landsmötet i oktober kan bara sluta med nederlag.

ledarredaktionen ([email protected])