ÅSIKT

Du anställd – spring fortare

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur fort måste arbetarna och direktörerna i börsbolagen springa innan den ansiktslösa kapitalismen får nog? Bra, bättre, bäst räcker inte längre. När SKF den här veckan presenterar ett delårsbokslut som ligger 100 miljoner kronor högre än förra året dyker aktien sex procent och drar med sig andra verkstadsföretag.

Getinge Industrier noterar en vinstökning med 20 procent och 59 procent mer i omsättning. Prognosen pekar fortsatt uppåt. Resultat: Getinges börskurs rasar med cirka 15 procent.

Vad är detta? Varför beter sig inte kapitalismen längre som förr? Jo, skälet är att några okända analytiker förväntat sig ännu högre vinst av Getinge, och att SKF antyder att sista månaderna av året kanske inte blir fullt lika lysande som de tidigare. Det räcker för att placerarna ska få fnatt.

Anonyma placerare

Förr var kapitalismen synlig. Bruksägaren fanns på orten. I satirens värld hade han hög hatt och cigarr. Den gamla kapitalismen var också ofta utrustad med ett socialt ansvar för sin bygd och anställda.

I dag styrs investeringar av analytiker och ansiktslösa placerare som inte tycks ha varit i närheten av en tillverkningsindustri. Människor i produktionen ses av den nya fondkapitalismen som en kostnadsmassa där yrkeskunskap betraktas som en belastning. Börsdirektörerna själva sitter löst och är en förbrukningsvara om de inte ständigt slår högsta dagsindex.

Det enda som tycks hålla det ansiktslösa kapitalet på gott humör och göra intryck är när de stressade bolagsstyrelserna massavskedar personal eller outsoursar delar av den traditionella tillverkningen. De arbetare som blir kvar måste springa ännu fortare. Det kanske går en tid. Men vad händer när industribasen är borta? Vad finns då kvar av ett företags själ och styrka?

Kortsiktighet går före långsiktighet i en tid när Sverige behöver uthålliga investeringar för att ta fram de produkter och den hållfasta tillverkning som dagens unga och framtidens konsumenter kräver.

Varningsklockorna tickar

Även näringslivets tidningar, som Dagens Industri, diskuterar oroligt fenomenet och menar att ”tiden tickar ned för kvartalskapitalismen”. Dagens Industri efterlyser ”styrka att stå emot kortsiktiga krav från spekulanter och beslut som har blicken fäst längre fram än bara de närmaste tre månaderna”. Timbrohögern och nyliberalismen har inga svar på hur superkapitalismen ska bli social. De 101 direktörerna som på DN debatt protesterade mot socialdemokraternas ekonomiska politik tiger nu fegt fast många av dem är på väg att stressas sönder av den fartblinda kapitalismen. Det är ynkligt.

ledarredaktionen ([email protected])