ÅSIKT

Är de högerspöken allihop?

Valvind 2001

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blir ingen högerpolitik med en borgerlig regering. Väljarna vill varken ha någon extrem höger- eller vänsterpolitik utan mittenpolitik, sa Maud Olofsson tvärsäkert under politikerveckan i Visby.

I en rapport hävdade socialdemokratiska riksdagsgruppen det rakt motsatta. De borgerliga partierna har aldrig varit så samspelta och enade som i dag. Kristdemokraterna, folkpartiet och centern har alla gått högerut till moderaterna, skrev man. Och de borgerliga partiledarna biträdde välvilligt analysen genom att posera tillsammans och förklara att de ska tillsätta arbetsgrupper för att nå ännu mer samsyn.

Moderaterna det stora hotet

Socialdemokraterna har sedan urminnes tid sagt att de borgerliga är hopplöst splittrade och inte kan regera landet. Och i våras målades moderaterna i Stockholm ut som det stora hotet. Skyltfönstret Stockholm med våldsamma privatiseringar och socialtjänst på entreprenad är den modell de borgerliga vill tvinga på hela landet, hette det då.

Socialdemokraternas analys och val av taktik känns minst sagt inkonsekvent.

Alla partier har gått åt höger

Sanningen är att alla partier under nittiotalet gått högerut. Moderaterna har till exempel excellerat i skattekverulans och vill nu sänka skatter med över 100 miljarder, ner till 36 procent för alla. En gigantisk skattesänkning för höginkomsttagarna. Men det är faktiskt inte sannolikt att centern följer med i den dansen och uteslutet att partiet skulle gå med på att avskaffa den regionala skatteutjämningen.

Så när allt kommer till allt blir det som förr. Med en borgerlig regering ska alla ha sitt. Alla olika vallöften om mer pengar hit och dit och sänkta skatter ska infrias. Det kostar. Då måste nya karensdagar införas, a-kassan sänkas, egenavgifterna höjas och anslag till Ams och kunskapslyft dras in.

Skenande statsfinanser

Då blir det som varje gång borgarna haft makten skenande statsfinanser, växande budgetunderskott och ekonomiskt moras. Det är hotet.

Vi kan se det i dag, där de borgerliga fick makten efter valet 1998, i de stora landstingen. I Skåne förlitade de sig på ett främlingsfientligt vågmästarparti – och det blev kris. I Västra Götaland fick kristdemokraterna bestämma – och det blev kaos, läkarna hotade sluta och socialdemokraterna fick ta över. Och i Stockholm där underskotten växer vill kd höja skatten men moderaterna säger nej. Och där är det kris i förlossningsvården, stockholmarna tvingas åka till BB i Eskilstuna eller Sundsvall för att föda barn.

Regeringen som snart samlas på Harpsund till sedvanligt kräftkalas borde före nubben presentera en mer hållbar ”spökteori” och valstrategi. De borgerliga kan inte få chansen att än en gång köra sönder ekonomin. Det drabbar de sjuka, arbetslösa och fattiga. Och för dem är det föga tröst att ”Kajsa Kavat” kallar det mittenpolitik.

ledarredaktionen ([email protected]