ÅSIKT

Håll fast vid samtalet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tårgas, krossade skyltfönster, brinnande personbilar och aggressiva utfall av polisen. Just när Europa började hämta sig från kravallerna i Göteborg blossade våldet upp på nytt. Minst en ung man dödades i går. Flera hundra rapporteras skadade.

De fruktansvärda bilderna ställer allt på sin spets, och nu är jag faktiskt rädd för att våldet riskerar att bryta ryggen av hela vänstervågen.

I snart två decennier har jag själv varit politiskt aktiv och argumenterat för en mer rättvis världsordning. Under de senaste åren har jag upplevt hur det politiska klimatet svängt. I dag talar allt fler om solidaritet och skuldavskrivning och om att skapa en global politisk motvikt mot den globala kapitalismen. Till och med inne på själva G8-mötet har dagordningen blivit en annan. Nu talar man om de globala klyftorna, även om de konkreta förslagen ännu låter vänta på sig.

I Göteborg visade Fritt Forum, med sina seminarier, konserter och samtal, styrkan i vänstervågen. Och på samma sätt var det en befrielse att se de manifestationer som tidigare i veckan fyllde Genuas gator. Över 100 000 fredliga demonstranter samlades för en karnevalistisk protest mot världsordningen. Katolska kyrkan, Attac, fackföreningsrörelsen, politiska partier. Alla var där.

Det var en folkfest.

Men precis som i Göteborg fick kravallerna i går en egen drivkraft. Polisen stod i vägen när folkmassan försökte bryta in på avspärrade områden. Det svarta blocket, kanske tusen våldsverkare som gömmer sig bland de andra, tog polisens motstånd som en provokation. Så släppte alla hämningar. Rapporterna talar om oerhört brutala kravaller. Och polisen använde övervåld. Kraftigt övervåld.

Läget förblir nu låst kring toppmötena. Demonstranter ser polisen som huvudfiende och trappar upp våldet. Polisens reaktioner blir hårdare. De politiska ledarna isolerar sig ännu mer. Och den enda effekten blir att medborgarna, inte minst arbetarklassen, vänder sig emot hela proteströrelsen.

Så marginaliseras en social rörelse.

Det kan bli vänstervågens död. Liksom den demokratiska dialogens.

Vad ska vi göra med svarta blocket? frågade nyligen journalisten och aktivisten Petter Larsson på Expressens kultursida. Hans slutsats var att vänstern inte kan stänga ute våldsverkarna.

Det var fel slutsats. Svarta blocket är inte en del av den demokratiska vänstern. De söker upp våldet för att destabilisera den demokratiska dialogen. De måste frysas ut.

Vi andra måste hålla fast vid samtalen och de fredliga manifestationerna. Just nu betyder de allt.

Jesper Bengtsson