ÅSIKT

Hur får Lundgren ihop det?

Ge samlat besked om välfärd och skatter

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vid Hotell Svea i Simrishamn, där förr Fritiof Nilsson Piraten fick inspiration till sina skrönor, framträder i dag Bo Lundgren. För högerledaren handlar det om mer än gnöl på Göran Persson. Lundgren måste återta rollen som borgerlig samlare från Alf Svensson.

I veckan krävde Lundgren att regeringen skulle avbryta semestern för att sätta in skarpa åtgärder mot en bromsande ekonomi. Moderaternas ekonomiske expert Gunnar Hökmark vill ha ett chockpaket. Sådana morska tag ger en och annan rubrik.

Men hur tänker Bo Lundgren och de fyra borgerliga partierna tackla framtiden? De är splittrade i välfärds- och skattefrågorna. De sprider löften för att fånga marginalväljare.

Moderaterna lovar skattesänkningar på 110 miljarder kronor. Alf Svensson förespeglar 30 miljarder till vården. På Gotland önskade nyligen Lars Leijonborg en bro dit, kostnad 48 miljarder. Vad Maud Olofssons alla löften till utsatta regioner går på är okänt.

Så där håller de populistiskt på. Det är samma lättsinne som när moderaterna styrde med chockhöjning av räntan till 500 procent. Minsta barn inser att detta inte håller.

Inbördes splittring

Moderaterna är inbördes splittrade. När partiets kommunal- och landstingsråd talar om skattehöjningar för att klara en vård med social empati rycker partisekreteraren ut för att likt potentaterna i det forna Högsta Sovjet tala dem till rätta.

Men vilken av de fyra borgerliga partiernas olika välfärds- och socialpolitik ska gälla? Hur ska den finansieras? Ska det privatiseras och säljas ut som i Stockholm? Hur går det ihop med Maud Olofssons levande landsbygd? Vem vill driva en privat åldringsvård i Bureå? Berätta i dag Bo Lundgren, berätta.

Det är två år sedan Carl Bildt avgick och Lundgren trädde till. I stället för att modernisera behöll han Bildts gamla hårdföra grabbgäng med Unckel och Hökmark. Nya krafter som ungdomsförbundets Gunnar Strömmer och Mauricio Rojas tröttnade och tågade ut.

Gnetig kamrer

Lundgren har mer framstått som en gnetig kamrer än en samlande oppositionsledare. Inte ens den egna inre kretsen hoppas på honom. En undersökning i DN nyligen visar att endast sex procent av de politiska tjänstemän som arbetade åt regeringen Bildt tror att Bo Lundgren blir ny statsminister nästa år. Sex procent!

Det krävs mer än skäll på Persson i Simrishamn i dag. Lundgren måste även övertyga med ett samlat borgerligt besked om skatter, vård och välfärd.

Tidigare artiklar har varit införda 19, 21, 24 och 27 juli.