ÅSIKT

Sverigedemokraterna har splittrats

Måtte partiet försvinna från den politiska arenan

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraterna (sd) har spruckit. En falang under ledning av Anders Steen, Stockholmsdistriktets ordförande, har bildat nationaldemokraterna. Steen har fram till i våras suttit i kommunfullmäktige i Haninge för sverigedemokraterna. Haninge skulle vara det främlingsfientliga partiets mönsterkommun. I valet för tre år sedan lyckades (sd) ta två mandat. Partiet har sen försökt bli rumsrent och få de etablerade partiernas acceptans, men samtidigt har det bedrivit en mycket rå propaganda mot flyktingar och invandrare genom brevutskick och affischer.

Vänstern vägrade samarbeta

Lyckligtvis har de demokratiskt sinnade partierna från höger till vänster i kommunen vägrat samarbeta med rasisterna. ABF och Studieförbundet Vuxenskolan har dessutom startat en folkupplysningskampanj om sverigedemokraterna. Detta har säkert bidragit till att öka de interna slitningarna inom partiet.

Situationen i Haninge är minst sagt rörig. Den ena företrädaren i kommunfullmäktige har uteslutits ur partiet. Den andra är inte skriven i Haninge. Hans ersättare uteslöts i början av juli.

Än är inte faran över

Sverigedemokraterna har nu meddelat att verksamheten i Haninge är vilande tills vidare. Det innebär att kommunen inte längre har någon grund för att tillhandahålla gruppledararvode och rum i kommunhuset för partiet.

Förhoppningsvis innebär krisen att sverigedemokraterna inte förmår samla sig till valkampanj, varken nu till kyrkovalet eller till nästa års riksdags- och kommunval.

Men än kan inte faran över blåsas. Kampen mot de främlingsfientliga måste fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM