ÅSIKT

Stefan Edman ny krönikör på ledarsidan

Ett ögonblick...

LEDARE

... Stefan Edman som från och med den 4 februari medverkar med en miljökrönika på ledarsidan första måndagen i varje månad.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad gör du just nu?

– Jag är på väg till Nötköttsriksdagen i Eskilstuna och sen ska jag hälsa på SMHI.

SMHI? Har du ledsnat på det trista vintervädret?

– Nja, jag håller på att skriva en bok om klimatfrågan så jag vill kolla deras statistik över den svenska klimatutvecklingen.

Du arbetade som rådgivare till statsminister Göran Persson 1996–98 och sedan som sakkunnig på miljödepartementet 1999–2001. Vad är du mest nöjd med under din tid i maktens korridorer?

– Det var väldigt roligt att få vara med och dra upp strategierna för Hållbara Sverige, hur samhället ska kunna ställas om i ekologisk riktning. Miljömålsarbetet kändes också angeläget.

Vilka är de viktigaste miljöfrågorna i dag?

– Klimatfrågan, en överlevnadsfråga som griper in i allt från vår vardagslivsstil till transport- och energisystemen. Sedan är de gröna näringarnas framtid också viktig. Hur ska det gå för jordbruket, skogen och fisket? Även dessa landar på matbordet. Vi är alla inblandade i dessa framtidsfrågor.

Du har ofta ett existentiellt perspektiv när du skriver.

– Ja, det hållbara samhället handlar om allt från WTO-förhandlingar till livsstil. Framför allt är det en fråga om solidaritet. När rättvisan nu äntligen får en chans och den fattiga världen kan lyftas måste vi se till att de ekologiska systemen inte kollapsar. Inte minst vi i den rika delen av världen måste fundera på hur vi lever. Vad är det egentligen som ger livet guldkant? Det rör sig om inre landskapsvård.

Vad handlar din första krönika om på måndag?

– Om små kluriga vardagsknep för att hejda jordens uppvärmning.

ARTIKELN HANDLAR OM