ÅSIKT

Det är dags att bli klimatsmart

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Minska dina utsläpp av växthusgasen koldioxid, genom små, kluriga vardagsknep. Spara pengar. Och bidra till att Sverige blir världsbäst i kampen för att hejda Jordens uppvärmning.

Låter det spännande? Häromdan gick jag in på den tjusigt designade hemsidan www.klimat.nu. Läste om den globala klimatkrisen. Klickade mig vidare till rubriken ”klimatlöfte”. Fyllde i diverse fakta om mitt eget leverne – bilen, huset, fritiden – och fick simsalabim ut min personliga ”koldioxidprofil”. För att sedan högtidligen registrera mig för att kapa utsläppen med 250 kilo under 2002!

Så nu är jag med i Klimat.nu-kampanjen. Som vänder sig till ”vanligt folk”, inte främst miljömuppar, och som drivs av fem stora folkrörelser med hög trovärdighet: Röda korset, Folkbildningsförbundet (de elva studieförbunden), Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan och FN-förbundet.

Nu i fredags startade de en tävling. Vilken av landets 289 kommuner samlar flest klimatlöften, i procent av antalet invånare? Målet är ambitiöst, men fullt realistiskt: fram till i december hoppas man att 500 000 svenskar minskar sina utsläpp med vardera 250 kilo koldioxid. Och att många företag, kommuner och landsting gör egna åtaganden. Om det lyckas kan nationen Sveriges påverkan på klimatet minska med 2 procent på 2 år. Mer än dubbelt så snabbt som politikerna tänkt sig.

Vi värmer Jorden, ingen tvekan. Men olika mycket: en medelamerikan släpper årligen ut 22 000 kilo koldioxid, en svensk 6 500, en medelafrikan 500 kilo. USA påverkar alltså morgondagens klimat 40 gånger mer än alla afrikanska länder tillsammans, Sverige 13 gånger mer. Men det är ändå Afrika som drabbas värst av den ökande växthuseffekten: hettan, torkan, matbristen, cyklonerna ?

Klimatkrisen speglar världens orättvisor. De rika tar orimligt stort utrymme, inte bara i ekonomin utan också i ekologin.

Det är ohållbart. FN:s klimatöverenskommelse, Kyotoprotokollet, går därför ut på att i-länderna på tio år skall minska sina utsläpp med 5 procent. På hundra år fordras sannolikt minus 80 procent. Vilket i sin tur kräver en revolution av teknik och livsstil.

De stora utsläpparna måste givetvis ta det tyngsta ansvaret, främst i länder som USA, Kanada och Japan. Oljeindustrin, bilföretagen, flygbolagen.

Men det hindrar inte att vi som individer i en liten nation kan och måste göra insatser. Att vara ”klimatsmart” är faktiskt också bra för ekonomin. Ett snålspolande munstycke i dusch och kökskran halverar din varmvattenförbrukning på ett år. Vinst för plånboken: minst tusen kronor. Vinst för miljön: 250 kilo mindre utsläpp av koldioxid. Eller vad sägs om att spara 15 procent bränsle enbart genom en mjukare körstil, så kallad eco-driving?

Klimat.nu erbjuder en hel meny av åtgärder att välja bland. Alltifrån att hålla dammfritt bakom kyl och frys, ersätta 60-watts glödlampor med nio lågenergilampor, minska bensinbilåkningen med 120 mil, skaffa en hybridbil nästa gång du byter fordon och så vidare.

Kommunkampen om klimat och energi borde kunna bli en succé. Rolig och kreativ, utan pekpinnar. Teknikstimulerande. Och lönsam, med miljöbonuspengar som kommunerna kan satsa på kulturen i stället. Eller på fler ungdomsgårdar.

Nu väntar jag bara på att Göran Persson ställer upp med klimatlöften för sig och regeringen.

Stefan Edman