ÅSIKT

Motiverade sanktioner

Bara förtryck och valfusk håller Mugabe kvar vid makten

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

President Robert Mugabes beslut att slänga ut Pierre Schori ur Zimbabwe blev för mycket för EU:s utrikesministrar. I går beslutade de om så kallade smarta sanktioner mot Mugabe och 19 andra ledande

företrädare för regimen. Deras tillgångar i europeiska banker kommer att frysas och de beläggs med reseförbud inom EU-området. Dessutom blir det förbjudet att sälja vapen till Zimbabwe.

Beslutet var det enda rimliga, men inte i första hand för behandlingen av Schori eller EU:s

övriga valobservatörer. Zimbabwe är ett skol-

exempel på en situation där sanktioner är motiverade.

Pr-firma planterade mordhot

Mugabe, en gång betraktad som en demokratiserande kraft i södra Afrika, har på senare år blivit en av kontinentens mest hårdhudade diktatorer. Inför presidentvalet 9–10 mars har flera journalister fängslats, tidningar har tvingats stänga och den

demokratiska oppositionens möten har saboterats. Politiska motståndare utsätts hela tiden för

mordhot eller misshandel.

Tidigare i veckan anklagades MDC (Movement for democratic change) och dess ledare Morgan Tsvangirai för att planera ett mord på Mugabe.

Allt pekar på att anklagelserna är falska. Ryktet är planterat av en pr-firma som jobbar åt regeringspartiet Zanu PF. Syftet är att manövrera ut och fängsla Tsvangirai, den förste som på allvar

utmanat Mugabe sedan denne kom till makten 1980.

I takt med att despotin ökat har landets ekonomiska tillstånd försämrats. De så kallade krigsveteranerna, laglösa grupper utskickade av regeringspartiet Zanu PF, har ockuperat en stor del av jordbruksmarken, vilket slagit ut landets basnäring. Lantarbetarna har blivit arbetslösa. Zimbabwe står på randen till en svältkatastrof.

Riskerar att förlora – även vid fusk

I går, bara timmar innan EU fattade sitt beslut, kom det första positiva beskedet från Zimbabwe på månader.

En ny opinionsundersökning visade att Robert Mugabe löper stor risk att förlora presidentvalet även om han fuskar med rösträkningen, vilket alla räknar med. I undersökningen, genomförd av oberoende zimbabwesiska organisationer, uppgav mellan 25 och 30 procent att de tänker rösta på Mugabe. Det är inte bara EU som har tröttnat.

Så stora marginaler kommer till och med Mugabe att få svårt att trolla bort, vilket öppnar för ett regimskifte. Förhoppningsvis blir EU:s sanktioner en kortvarig historia.

JB