ÅSIKT

Det duger inte längre att vara tyst

... men det krävs mer för att stoppa Israels arrogans

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Le Pens framgångar gav eko även i det svenska första maj-firandet. Ovanligt mycket folk gav sig ut på gatorna. Hur paradoxalt det än kan låta så verkar det som om extremhögerns framgångar har gett den politiska debatten en injektion. Allt fler inser nu att det inte duger att vara tyst. Allt fler talar om betydelsen av att demonstrera för demokratin och det öppna samhället. Allt fler säger att de ska gå och rösta, för att det som hänt i Frankrike inte ska kunna hända igen.

I Stockholm lockade socialdemokraternas demonstrationståg 25 000 personer (vänsterpartiets tåg samlade cirka 12 000).

Gamla beprövade krav om full sysselsättning och rättvisa i välfärden varvades med krav på Tobin-skatt och skuldavskrivning för de fattigaste länderna, paroller som tagit färg av de senaste årens globala protest-rörelser.

Påfallande många i demonstrationstågen bar palestinafanor, som en protest mot Israels ockupation av palestinskt område.

Därför fick Göran Persson också dagens längsta applåd när han i början av sitt tal fördömde Israels politik. Han krävde ett militärt återtåg och kritiserade Sharon för att han blockerar FN:s granskning av massakern i flyktinglägret Jenin.

Många anser att Persson varit otydlig i Mellanösternfrågan. Hans behov att måla ut parterna som i princip lika goda kålsupare har varit en belastning för den socialdemokratiska utrikespolitiken. Nu fanns inga sådana tveksamheter kvar.

Räcker det för att övertyga? Retoriskt ja. Praktiskt nej. Så länge övergreppen mot den palestinska myndigheten fortsätter räcker det inte med ord från omvärlden. Israel måste fås att förstå att våldets väg ingenstans leder och då krävs det handling, till exempel genom en handelsbojkott från EU:s sida. Kravet framfördes av SSU:s Mikael Damberg när han första maj-talade i Lidköping.

Annars handlade Perssons tal mest om inrikespolitiken och han gav prov på befriande självkritik. ”Vi måste göra arbetsmiljön i den offentliga sektorn bättre”, sa han bland annat.

Socialdemokraterna gör nu kampen mot långtid-sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna till sin främsta valfråga. I grunden handlar det om att minska stressen och jäkten på jobbet, men också om att förbättra företagshälsovården och stärka rehabiliteringen av dem som redan är långtidssjukskrivna.

Det är en konkret och bra fråga, som knyter an till klassiska socialdemokratiska prioriteringar.

Gårdagen bjöd dessutom på historiens första moderata första maj-tåg. Det gick i Täby och lockade ett par hundra personer, som samlades under det revolutionära kravet på – sänkt skatt. Borgerlighetens största parti har snart kvalificerat sig för en plats i tv-programmet Har ni hört den förut?

JB