ÅSIKT

Leijonborg kastar in handduken

Det behövs en opposition som vill ta över

LEDARE

I går presenterade oppositionen sina budgetmotioner. Det är ett avgörande avstamp inför höstens valrörelse och skulle ha kunnat vara ett utmärkt tillfälle att visa upp ett tydligt alternativ till regeringens politik.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Av detta syntes dock inte särskilt mycket under gårdagens budgetkavalkad. Centerpartiet oroar sig för ”den regionala klyvningen”. Moderaterna hävdar att Sverige behöver lägre skatt och kristdemokraterna vill införa ett barnomsorgskonto.

De borgerliga partierna fortsätter att driva sina profilfrågor i förhoppningen om att vinna väljare från varandra.

Den stora överraskningen kom i stället från folkpartiet. Partiets budgetmotion innehåller inga sensationer, men i en debattartikel passade Lars Leijonborg på att bjuda in socialdemokraterna till samarbete i arbetstidsfrågan.

Folkpartiet föreslår att den lediga tiden ska kunna disponeras på det sätt den anställde själv vill, i stället för en förkortning av den dagliga arbetstiden. Det är i grunden samma idé som de fackliga organisationerna enats om. En viktig frihetsreform om den genomförs.

Vänder sig till s

Nu slår alltså Leijonborg fast att det också är folkpartiets linje, dock med förehållet att den extra tiden också ska kunna tas ut som lön. Folkpartiledaren vänder sig till socialdemokraterna, inte till sina tilltänkta regeringsbröder. Och det med mindre än fem månader till valet.

Det tydliga intrycket blir att partiet redan gett upp förhoppningarna om en borgerlig regering efter valet.

Mot den bakgrunden finns det ingen anledning att förvänta sig att oppositionen ska lösa interna konflikter. Om slaget om regeringsmakten i praktiken redan anses förlorat lär partierna i det längsta hålla fast vid sina profilfrågor, även till priset av förlorad trovärdighet som regeringsalternativ.

För Göran Persson måste detta vara utmärkta nyheter. Persson gör visserligen inte någon hemlighet av att han trivs bäst i samarbete med centerpartister, men också folkpartistiska inviter innebär ett handlingsalternativ.

För väljarna kan den borgerliga uppgivenheten dock bli ett problem. Ett politiskt system behöver en opposition som har viljan och förmågan att ta över makten. Då är det oroväckande om de borgerliga partierna redan förbereder fortsatt opposition.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM