ÅSIKT

Frankrike sa NEJ

Vänstern segrade åt Chirac

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

NON (NEJ) stod det över hela första sidan på tidningen Libération dagen efter franska presidentvalets första skakande omgång. Franska väljare följde rådet. Ett högt valdeltagande och över 80 procent av rösterna till Jacques Chirac, republikens gemensamme kandidat i går, var ett rungande, massivt nej till högerextremism och främlingsfientlighet.

Detta är valets stora och viktiga innebörd. Allt annat är av underordnad betydelse just nu.

Båda den traditionella högern och vänstern har skäl att vara belåtna. Högern behåller presidentposten och mobiliserade många av de väljare som stannade hemma under första valomgången.

Vänstern röstade mot Le Pen

Vänstern manade sina väljare till försvar för republiken, alltså att rösta mot Le Pen och att inte avstå eller rösta blankt. Vänstersympatisörer har följt rådet. Chiracs seger blir därmed en gemensam triumf för de demokratiska partierna, över blockgränserna.

Vänsterpartier, fackliga och andra organisationer har svarat för den avgörande kampen mot Le Pen: väldiga demonstrationer, dagliga protestaktioner och hårt arbete på politikens basplan.

Fientliga till manifestationer

Ledande borgerliga politiker var skeptiska, ibland direkt fientliga, till dessa manifestationer. De skulle förstärka missnöjet och gynna högerextremismen, sa rådgivare nära Chirac. Presidenten själv, med sitt mycket svaga valresultat i första omgången, vägrade rentav möta Le Pen i offentlig debatt.

Glädjen, rentav stoltheten, över den förkrossande segern över Le Pen kommer inom kort att avlösas av hård strid mellan vänster och höger. Parlamentsvalen följer nämligen om drygt en månad. Och i det Frankrike som bara anar skuggorna av general de Gaulle har den politiska makten flyttat från presidentpalatset till parlamentet.

Vänstern är splittrad

Den enkla politiska logiken borde tala för att partierna runt Chirac kommer att vinna. Vänstern är splittrad, besviken och det största partiet, socialisterna, har ännu inte utsett en ny ledare efter Lionel Jospin som nu avgår som premiärminister.

Ändå, den politiska vänstern har under de senaste veckorna visat sig kunna mobilisera starkt folkligt stöd och enighet, med undantag för de sekteristiska trotskisterna. Det folkliga engagemanget måste övergå från kamp mot Le Pen till att också presentera program för att angripa de djupa samhällsproblem ur vilka högerextremismen vuxit: arbetslöshet, utslagning, segregation, avståndet mellan elit och ”vanligt folk”.

Frankrike återgår till utgångsläget

Efter den stora valchocken den 21 april kanske Frankrike återgår till utgångsläget: en högerpresident och en premiärminister från vänster.

OS