ÅSIKT

Aldrig dom. Alltid vi.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkpartisten Lars Leijonborg och sverigedemokraten Sten Andersson lutar sig fram mot varandra vid Agendas debattbord. Programledaren Lars Adaktusson agerar domare vid sidan av. Det är vår i luften, men högerextremismen sänder kalla kårar längs Europas ryggrad.

Jag vet inte vad som värst: att folkpartiet bjuder in pyttelilla sverigedemokraterna på en nationell, politisk arena som de tidigare inte har haft och inte är berättigade till. Eller att Leijonborg säger att ”Integrationen har misslyckats. Men det är inte de stackars flyktingarnas fel.”

Sten Andersson företräder ett rasistiskt parti. Han skiljer, föga förvånande, mellan ”svenskar” och ”invandrare”. Men vad gör liberalen Leijonborg? Han talar om ”misslyckad integration” av ”stackars flyktingar”. Mellan sverigedemokraternas ”vi mot dom” och Leijonborgs ”vi och dom” finns bara en gradskillnad.

Sveriges problem är inte integrationen. Sveriges problem är en strukturell rasism som omöjliggör integration, i andra ord möten och respekt mellan människor. Demoniseringen av ”de andra” slänger jobbansökningar i papperskorgen, stänger krogdörrar och hindrar taxibilar från att plocka upp afrikaner.

Det finns så klart inga ”andra”. Sverige har inte problem med ”dom”. Utan med vårt ”vi”. Ett vi som präglas av många olika etniska ursprung, kön och sexualiteter men som stängs inne och osynliggörs av falska föreställningar om normalitet.

Politikerna har nu en djupt sammanhållande uppgift. De får inte tveka på målet. Alla människor som bor i Sverige har inte samma möjligheter, trots att deras rättigheter är desamma, måste politikerna konstatera. Och sedan satsa på generella lösningar: det som tillkommer mig, måste självklart också tillkomma dig.

Jobb som utbildning, sjukvård som politiskt inflytande. Rätten att inte bli satt på undantag.

Alternativet är att tala som Leijonborg. Om de andra stackarna. Och att då – på ett lika obehagligt som smygande sätt – ge rasistiska krafter som sverigedemokraterna rätt i sin splittrande berättelse om Sverige.

Åsa Petersen