ÅSIKT

Trygga nog att vara generösa

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LO och det socialdemokratiska partiet är invandrarfientliga. Det hävdade tre liberala debattörer i går i Aftonbladet. Det är ett påstående som, när det framförs i dagens Europa, borde få till och med de käcka liberalerna att dra efter andan.

Logiken är enkel. Den socialdemokratiska regeringen motsätter sig fri arbetskraftsinvandring. LO och dess medlemsförbund hävdar lagar och avtal på arbetsmarknaden och hindrar därmed människor att genom att acceptera lägre löner och sämre villkor konkurrera om jobben. Alltså: arbetarrörelsen stänger ute människor från andra delar av världen, allt för att bevara privilegier.

Fackliga avtal förvandlas således till förbud att sänka lönen. Rätt till ledighet blir ett tvång att inte jobba och regler om arbetstillstånd blir ett redskap för att trakassera människor från andra länder.

Bort med alla regler och vi skulle leva i den bästa av världar, lyder stridsropet!

Att just detta sätt att argumentera blivit en reflex på de liberala ledarsidor gör inte saken bättre. Det är otroligt dumt!

Den europeiska främlingsfientligheten är resultatet av välfärdssamhällets tillkortakommanden, inte av dess överdrifter. Att riva upp arbetsrättslagstiftning och trygghetssystem skulle vara att fördjupa klyftorna i samhället, inte att brygga över dem.

Och framför allt, en total ”frihandel” på arbetsmarknaden vore att göda extremismen. Rädslan för det annorlunda växer ur otrygghet och utsatthet. En fri arbetskraftsinvandring skulle varken lösa flyktingarnas situation eller minska främlingsfientligheten. Däremot skulle det bidra till att marginalisera nya grupper i samhället, bland dem många med ursprung i andra länder.

Därför måste samhällets rättigheter omfatta alla. Detsamma gäller reglerna på arbetsmarknaden. Facket och socialdemokratin har en skyldighet att hävda just detta.

På köpet får vi det försvar som, i varje fall än så länge, hållit extremismen stången. Ett samhälle där människor är trygga nog att våga vara generösa.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM