ÅSIKT

Svensson kastar masken

Krist- demokraterna blir högerpopulister

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Någonting händer med kristdemokraterna. Alf Svensson, som vi vant oss vid att se rosenkindad och moraliskt indignerad över allehanda orättvisor, visar sig plötsligt i cynisk kostym.

Han säger – om än inte rakt ut – att de galopperande sjukskrivningstalen beror på att människor fuskar. I en radiointervju i lördags antog Svensson att ”alla” som är sjukskrivna inte behöver vara det.

Sjukvården och äldreomsorgen var kristdemokraternas käpphästar i valrörelsen 1998.

Alf Svensson talade om behovet av fler händer i vården. Han agiterade för ”närvärme” i stället för ”fjärrvärme”.

Sverige är fullt av utslitna

Om Alf Svensson kunde sin sjukskrivningsstatistik, skulle han veta att det är de långa sjukskrivningarna bland kvinnor i offentlig sektor som ökar mest.

Sverige är fullt av utslitna och utbrända vårdbiträden, undersköterskor och sjuksyrror.

Alf Svensson antyder nu att de fuskar och borde kunna jobba ändå. Är det kristdemokraternas definition av en politik baserad på ”närvärme”?

Den 5 juni fattar riksdagen beslut om homosexuellas rätt att prövas för adoption. I Dagens Nyheter den 2 maj berättade Chatrine Pålsson, kristdemokratisk riksdagsledamot, att partiet tänker göra ett nej till homoadoptioner till en valfråga.

– Vi vill inte att valet bara ska handla om pengar, vi vill ha med det etiska perspektivet i valrörelsen också, sa hon.

Profilerat som mjukishöger

Kristdemokraternas djupt reaktionära ådra, baserad på abortmotstånd, en förlegad kvinnosyn och homofobi, har de senaste åren tonats ned. Alf Svensson har undvikit att tala om homoadoptioner i riksmedierna. Partiet har profilerat sig som mjukhöger.

Nu kastas masken. Talet om fusk bland de sjukskrivna och den öppet aggressiva tonen mot homosexuella är båda uttryck för samma kristdemokratiska strävan åt det reaktionära högerhållet.

Oavsett om omsvängningen beror på vikande opinionssiffror eller på valet som närmar sig är den anmärkningsvärd i sin högerpopulism. Den rosenkindade, moraliskt indignerade partiledaren från Gränna låter sin medkännande yta krackelera.

Som vi visste att den skulle.

226

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM