ÅSIKT

Högern abdikerar i Europa

Varför skäller inte svensk borgerlighet ut sina danska kollegor?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danmark sluter nu sina gränser. Främlingsfientliga Dansk Folkeparti med Pia Kjaersgaard i spetsen har ett stort inflytande över politiken för närvarande. En ny flyktingpolitik genomförs i samförstånd mellan borgerliga Venstre och Dansk Folkeparti. Den innebär att flyktingar får sämre sociala rättigheter, längre väntetider för uppehållstillstånd (sju år!), språkprov för medborgarskap samt krav på att avlägga en ed om lojalitet med nya landet. Dessutom måste en utländsk person som vill gifta sig med en dansk vara 24 år, en åldersgräns som inte gäller äktenskap mellan danskar.

Sveriges integrationsminister Mona Sahlin och flyktingminister Jan O Karlsson har med rätta kritiserat den danska politiken. I ett brev har Sahlin uttryckt sin oro över hur Danmark ska hantera flyktingfrågorna under ordförandeskapet i EU som inträder 1 juli.

Danske integrationsministern, Bertel Haarder (Venstre), är arg på den svenska kritiken. I söndagskvällens Agenda i Sveriges Television gick Haarder till hårt angrepp mot Sahlin och anklagade henne för att ge Danmark dåligt rykte i omvärlden.

– Danska ministrar skulle aldrig baktala Sverige på samma sätt, sade Haarder surt.

Att det är den danska intoleranta politiken som sänker förtroendet för Danmark bland demokratiskt orienterade medborgare i Europa tycks Haarder ha föga förståelse för. I stället beskriver denne borgerlige integrationsminister Pia Kjaersgaards parti som ett mittenparti, inte alls särskilt extremt. Venstre har uppenbarligen funnit sig väl till rätta med Dansk Folkeparti som regeringspartner.

Tyvärr är Venstre inte ensamma om att sätta regeringsmakten före värnandet av mänskliga rättigheter och demokratins människosyn. Den europeiska borgerlighetens allians med högerpopulister och främlingsfientliga är djupt illavarslande.

I Sverige har borgerligheten än så länge inte anpassat sig till sina europeiska partivänners mer framgångsrika men motbjudande politiska strategi. Det inger respekt. Det vore dock en välgärning om herrar Bo Lundgren, Lars Leijonborg och Alf Svensson lite mer högljutt kunde kritisera europeiska högerns vänslande med extremisterna.

I TV:s Agenda deltog även folkpartiets Lars Leijonborg. Han visste inte riktigt på vilken fot han skulle stå - kritisera den svenska regeringens integrationspolitik eller kritisera sin danska partikollega? Leijonborg valde som tur var det senare, men tillstod smått generad att hans parti tillhörde samma partigrupp i EU som Venstre.

Är det inte dags för de svenska borgerliga partierna att lämna gemenskapen med en Europahöger som abdikerar från uppgiften att hålla extremhögern utanför allt politiskt inflytande?

190

HK

ARTIKELN HANDLAR OM