ÅSIKT

Begriper Europas ledare ingenting alls?

Extremismen kan inte bekämpas med sina egna metoder

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tyskland och Frankrike vill skärpa EU:s flyktingpolitik. I ett gemensamt uttalande inför EU:s toppmöte i Sevilla i midsommarhelgen säger Frankrikes Jaques Chirac och Tysklands Gerhard Schröder att de vill hindra Europas högerextrema partier från att slå mynt av flyktingfrågan.

De vill bland annat intensifiera kampen mot människosmuggling och skärpa spaningen efter invandrare som tagit sig in olagligt i Europa.

Chirac pressas av Le Pen och de krafter han satt i rörelse. Schröder står inför en valrörelse där hans huvudkonkurrent, den konservative Edmund Stoiber, lovat att göra invandringen till en av valets viktigaste frågor. Tidigare i veckan framkom det även att den brittiska regeringen umgås med planer som påminner om Schröders och Chiracs.

Det vore i och för sig bra om EU antog gemensamma asylregler, det skulle till exempel stoppa en del av de värsta excesserna i Danmark. Ändå är det häpnadsväckande hur lite några av Europas mäktigaste statschefer verkar begripa av det som hänt de senaste åren.

För det första: det sämsta sättet att motarbeta högerextremismen är att plocka upp en del av deras idéer och göra dem till sina egna. Metoden har prövats i länder som Österrike och Danmark där alla de stora partierna under perioder blivit mer eller mindre främlingsfientliga. Väljarna har fått en signal som säger att de högerextrema partierna haft rätt i sak, och i stället för att marginaliseras har de blivit ännu starkare.

För det andra: den illegala invandringen har ökat av det enkla skälet att det i dag är så gott som omöjligt att ta sig till EU:s gräns på laglig väg. De som verkligen behöver fly hindras ofta av visumreglerna. Med andra ord är det EU:s egen politik som kastar flyktingar i armarna på skrupelfria smugglare, och det enda sättet att effektivt bekämpa människosmugglingen är att göra det enklare för dem som har ett verkligt skyddsbehov att ta sig till EU på laglig väg.

För det tredje: Europa behöver fler invandrare. Slutna och isolerade samhällen upphör att utvecklas. Alla ekonomiska studier visar att det inom ett par decennier kommer att råda brist på arbetskraft om vi inte öppnar för mer invandring. Dock gäller det i första hand att sätta de invandrare som redan kommit hit i arbete.

Europas länder har misslyckats med att skapa fungerande mångkulturella samhällen. Vi dras med en strukturell rasism som håller stora grupper medborgare kvar i arbetslöshet och utanförskap. Och då spelar det ingen roll hur många polisbåtar fransmännen skickar ut i Medelhavet på jakt efter illegala flyktingar. Utan en lösning på dessa problem kommer högerextremismen att fortsätta växa.

198

JB