ÅSIKT

Vad händer med folkpartiet?

Foto: LARS ROSENGREN
INSATT? Har folkpartiledaren Lars Leijonborg satt sig in i sin egen politik?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

13 AUGUSTI 2002. Den senaste tidens utspel från liberalerna både förvånar och inger oro: invandrare ska språktestas innan de får bli svenska medborgare, personer som fixar jobb ska få invandra, men om de går utan arbete mer än tre månader åker de ut, och det ska ta fem år innan den som arbetskraftsinvandrat ska få sociala rättigheter.

I Ekots partiledarutfrågning undrade Tomas Ramberg om det inte finns risk för lönedumpning, illojal konkurrens och att arbetsgivaren missbrukar den arbetskraftsinvandrades svaga ställning.

Är förslagen förankrade

Lars Leijonborg blev svarslös och hasplade ur sig: ”Vänd på steken, det finns en massa företag och offentliga arbetsgivare i Sverige som inte får personal.”

Partiledarens icke-svar beror antingen på att han inte tycker att lönedumpning är ett problem eller att han helt enkelt inte satt sig in i konsekvenserna av sin egen politik. Båda förklaringarna är upprörande.

Är verkligen de folkpartistiska förslagen förankrade bland partimedlemmarna? Eller är det så att inflytandet från icke partimedlemmen, den före detta moderaten Mauricio Rojas, är så stort att partiets ideologiska arv bara kan slängas över ända?

– Gör särskilt utsatta förortsområden till utvecklingszoner, löd moderaternas integrationspolitiska recept år 2000. Socialbidragen skulle slopas i de invandrartäta förorterna. I stället förordades ett tillfälligt ekonomiskt bistånd i högst tre månader. Sen måste kommunen erbjuda någon form av heltidssysselsättning. Den som tackade nej till ett sådant jobb skulle ställas utan ekonomiskt skydd.

Moderat politik hos folkpartiet

Arkitekten bakom den moderata integrationspolitiken var Mauricio Rojas. Samma politik dyker nu upp hos liberalerna. Det handlar återigen om att skilja mellan ”de” (invandrarna) och ”vi” (svenskarna) – människors etnicitet avgör vilket regelverk som ska gälla. Speciallösningar för olika grupper löser inte utanförskapet. Det förstärker det. Liberalernas gästarbetarsystem är i sig segregerande och skulle leda till stora sociala motsättningar.

I våras debatterade Lars Leijonborg med både sverigedemokraterna och dansk folkeparti. Han menade säkert väl men lyckades legitimera de båda partierna.

Dansk debatt i Sverige

Liberalerna tycks nu tro att främlingsfientligheten motas bort genom att hårdare krav ställs på invandrare. ”Vad är det för fel på att ställa krav”, undrar Leijonborg i sitt e-brev. ”Socialdemokraternas politik med ams-jobb, bidrag och tycka-synd-om-prat till invandrare är en snällfälla”, fortsätter folkpartiledaren.

En grundläggande liberal hållning är tron på alla människors lika värde och försvaret för den generella välfärden där inte grupp sätts mot grupp. Så är det inte längre i folkpartiet. Dagens liberaler har snart lyckats få den danska debatten till Sverige.

Det är ett ideologiskt haveri.

HK