ÅSIKT

Lundgren vs Axén Olin – högerns kris

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En månad före valet får moderaterna 19,4 procent av väljarsympatierna i DN/Temos opinionsmätning. Så låga siffror har högerpartiet inte haft sedan 1993.

Bo Lundgrens sommar har varit misslyckad. Partiledaren som åkte och badade under politikerveckan i Almedalen får inget större gehör för sin ramsa ”Varför har Sverige världens högsta skatter men inte världens bästa välfärd?”

Vem är förvånad? Skatterna är ingen het potatis i årets valrörelse. Människors gemensamma ansvar för varandra och för välfärden tas nära nog för givet. I stället för skatter diskuteras frågor som integration, skola och barnomsorg.

Omöjliga reformer

Parti efter parti (däribland moderaternas tilltänkta regeringspartners folkpartiet och kristdemokraterna) kräver mindre barngrupper på dagis. Folk kan lätt räkna ut att sådana reformer inte vore möjliga med moderaternas skattesänkningar.

Som kontrast till Bo Lundgrens klassiska högerretorik stiger Kristina Axén Olin, moderaternas finansborgarrådskandidat i Stockholm, fram. I gårdagens Aftonbladet sa hon nej till folkpartiets krav på godkända svensktester som villkor för medborgarskap.

Hotad partiledare

I en stor intervju i Dagens Industri nyligen berättade Axén Olin att det hellre får stå ”Hon gav alla hemlösa tak över huvudet” än ”Hon sänkte skatten för alla” på hennes gravsten.

Axén Olin meddelade också att hon hade avgått om hon hade kört Stockholm stads ekonomi i botten på samma sätt som partikollegan Ralph Lédel har gjort med landstingets ekonomi.

Hur reagerar Bo Lundgren? Han berättade nyligen, under en uppsluppen middag med journalister, att Axén Olin måste växa till sig.

Medan partiledaren känner sig hotad krymper moderaterna.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM