ÅSIKT

De kan skapa ett arbetarproletariat

Foto: LARS ROSENGREN
LÖNTAGARFIENTLIG Facket kan aldrig försvara folkpartiets arbetskraftsinvandring som skulle skapa ett B-lag för arbetslösa och indirekt drabba alla löntagare.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konkurrens sänker priserna. Det gäller också priset på arbete, alltså lönerna. Och det är alltid de anställda som har den svagaste ställningen som sätter lönenivån också för de andra.

Det vore tjänstefel av facket att inte reagera mot folkpartiets planer på att skapa ett proletariat utan fulla rättigheter på den svenska arbetsmarknaden. En B-arbetsmarknad för arbetslösa och ett gästarbetarsystem skulle indirekt och på sikt drabba de flesta svenska löntagare.

Förvånade över reaktionen

Folkpartiledaren Leijonborg och hans hejarklack i den liberala pressen förefaller uppriktigt förvånade över reaktionen på förslagen. Indignerat har Leijonborg gång på gång den senaste veckan förklarat att han verkligen inte är främlingsfientlig. Det är det ingen som tror.

Däremot är det tveksamt om Leijonborg tänkt igenom effekterna av sitt förslag. En speciell arbetsmarknad för arbetslösa invandrare och gästarbetare utan fulla rättigheter skulle medföra en maktförskjutning, från löntagare till arbetsgivare.

Men arbetsrätten gäller ju, förklarade Leijonborg i Ekots intervju, även om han fick tillägga att folkpartiet kommer att göra en del förändringar.

”I grunden kan man bara bli uppsagd om det finns saklig grund” förklarade Leijonborg.

Används hur som helst

Det har folkpartiledaren rätt i. Som saklig grund räknas dock alltid arbetsbrist, ett gummibegrepp som kan användas hur som helst.

Att det inte betyder att det skulle saknas arbete kan alla de som fått lämna allt mer slimmade organisationer på både privata och offentliga arbetsplatser vittna om.

Anställningsskyddet finns därför i stället i turordningsreglerna. En arbetsgivare kan alltid minska personalen, men kan inte ensam bestämma vem som ska få gå.

Just dessa regler vill Leijonborg luckra upp. Dessutom vill folkpartiet göra det lättare för uppgörelser ”oberoende av kollektivavtal”. I klartext betyder det sämre avtal, bättre är redan tillåtna. Fackliga stridsåtgärder ska dessutom kunna stoppas av domstolar. Det kommer sannerligen inte att bli lätt för facket att försvara de folkpartistiska gästarbetarna.

Drev igenom undantag

Ingen anständig arbetsgivare missbrukar sin makt, invänder folkpartisterna nu precis som när de med miljöpartiets hjälp drev igenom undantagen från Las för små företag. Redan har dock bland annat fackförbundet HTF kunnat peka på rader av exempel där gravida och föräldralediga förlorat jobbet.

Inom några år kommer Sverige att behöva arbetskraft utifrån, på den punkten talar befolkningsutvecklingen sitt tydliga språk. Men det betyder inte att den svenska arbetsmarknaden behöver ett gästarbetarproletariat. Folkpartiet är inte invandrarfientligt – men uppenbarligen löntagarfientligt.

IP