ÅSIKT

Ett rödare Stockholm

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Slaget om Stockholm ser ut att bli hårt. Skickligt har högern lyckats lyfta fram Kristina Axén Ohlin som en utmanare till socialdemokratin. Som om hon inte har ansvar för de fyra årens stora sociala nedskärningar i huvudstaden.

Den borgerliga pressen gör allt för att hamra in bilden av att moderaterna blir valets segrare.

Den senaste opinionsmätningen, där m gick fram och s backade gav extra eldunderstöd till de borgerliga kampanjmakarna.

Experimenterande

Förhoppningsvis leder detta till en mobilisering av vänsterväljarna. Socialdemokraterna måste få sina väljare i förorten att gå och rösta och samtidigt få medelklassen i innerstan att inse att även den förlorar på ett Stockholm som slits sönder av nyliberalt experimenterande.

– Vi är beredda att ta ansvar för att höja kvaliteten i välfärden, inte sälja ut den. Vi kommer att anställa fler i skolan, i förskolan och i äldreomsorgen, så att alla får lika möjligheter att leva ett bra liv. Vi kommer att bygga för alla, inte bara för de rikaste, sade socialdemokraternas oppositionsborgarråd Annika Billström i går när hon presenterade valmanifestet.

Hade avgått

Valet i Stockholm är ideologiskt. Här finns en tydlig skillnad mellan höger och vänster. I grunden handlar det om välfärdsstatens vara eller icke vara, om Stockholms skolor, sjukhus, mötesplatser, kulturinstitutioner och hyresrätter ska säljas ut på marknaden eller inte.

På landstingsnivå, där den moderata regimen skapat finansiellt kaos, kan socialdemokraterna ta hjälp av Axén Ohlin som deklarerat att hon skulle ha avgått som politiker om hon varit ansvarig för ett så stort underskott som hennes moderate kollega i landstinget Ralph Lédel är.

HK