ÅSIKT

Fritt fall för borgerlig vård

Foto: TOMAS BERGMAN
VÅRD I KORRIDOR Vårdköerna i Malmö är de längsta i landet och personalökningarna är lägre jämfört med övriga sjukhus i Skåne. Socialstyrelsen varnar nu för att patienternas säkerhet riskeras.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

29 AUGUSTI 2002.

– Sjukvården ska inte vara ett slagfält i politiken. Det är inte bra varken för människornas förtroende för sjukvården eller för verksamheten, säger socialdemokraten Ilmar Reepalu, ordförande i Kommunförbundet och kommunstyrelsens ordförande i Malmö samma vecka som nya chocksiffror om de skenande underskotten i landstingen presenteras.

I Region Skåne, där Malmö kommun ingår, styrs sjukvården av moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna med stöd av det främlingsfientliga Skånes väl. Striden om privatiseringar rasar lika hård i Skåne som i Stockholm. Skånemoderaterna vill privatisera alla sjukhus men har bara lyckats med ett, Simrishamn. Sedan sade centern stopp.

124 veckor för kärlkirurgi

Malmö har efter fyra år av borgerlig vårdregim de längsta köerna i Skåne. För vissa behandlingar längst i landet, kärlkirurgi (124 veckor), barn och ungdomsmedicin (52 veckor), öron-näsa-hals (65 veckor). Region Skånes sjukvårdsekonomi befinner sig i fritt fall. Pengarna är slut, ledningen tvingas låna till lönerna, 200 miljoner i månaden.

Så ser facit ut trots att Region Skåne gynnas av skatteutjämningen och får 600 miljoner i bidrag.

Vanstyre, orättvis resursfördelning, dyra upphandlingar och fokusering på bolagiseringar av sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm i stället för på primärvården i hela regionen ligger bakom det ekonomiska kaoset. Det kommer att stå skåningarna dyrt. En skattehöjning på en krona är ofrånkomlig.

Ansvaret för över två miljoner svenskars hälsa och sjukvård ligger i borgerliga händer i Stockholm och Region Skåne. De toppar landstingens katastroflista för ekonomiska underskott. Stockholm med 4,2 miljarder och Region Skåne med 1,7 miljarder. Tillsammans större delen av hela landstingssektorns underskott på 6,5 miljarder. I det moderatstyrda Skåne och Stockholm där privatiseringar, bolagisering, vårdgarantier och valfrihet står på dagordningen, tvingas de låna till verksamheten. I båda regionerna har revisorerna vägrat ge de ansvariga politikerna ansvarsfrihet.

”Patientsäkerheten riskeras”

Sjukvården i Malmö (där socialdemokraterna styr kommunen) har särskilt missgynnats. Personalökningarna på universitetssjukhuset i Malmö, MAS, har bara varit 1,6 procent mot t ex 7,3 procent i det bolagiserade sjukhuset i Helsingborg. MAS har inte heller fått fler vårdplatser trots att Socialstyrelsen riktat hård kritik mot politikerna och sjukhusledningen för just detta.

”Situationen är så allvarlig att patientsäkerheten och den medicinska kvaliteten riskeras”, skrev Socialstyrelsen i sin rapport.

Den borgerliga sjukvården som skulle bli ett skyltfönster för systemskiftets valfrihet, kvalitet och privatiseringar har landat i ekonomisk katastrof, sönderkörd personal och bristande patientsäkerhet.

LA