ÅSIKT

Sveriges röst i EU

Tiden är knapp. Om tio veckor måste förhandlingarna om EU-utvidgningen vara klara.

Foto: URBAN ANDERSSON
EUROPAFRÅGORNA I CENTRUM Göran Persson och Frankrikes president Jacques Chirac under EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Då öppnades dörren för tio länder att bli medlemmar 2004. Sverige behöver en regering som kan driva Europafrågorna med kraft.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 OKTOBER 2002. I dag kommer tolv luttrade utrikesministrar från Central- och Östeuropa till Bryssel för att förhandla om EU-medlemskap. Nästa vecka, onsdagen den 9 oktober, lägger kommissionen fram sin rapport om läget i förhandlingarna.

Tiden är knapp. Om tio veckor, på toppmötet i Köpenhamn, måste förhandlingarna vara klara. Annars spricker tidtabellen från Göteborg om medlemskap 2004 för tio av kandidatländerna.

Hindren på vägen är många. EU-ledarna ska slåss om pengar, jordbruk och regionalpolitik på det extra toppmötet i Bryssel 24–25 oktober. Cyperns medlemskap och relationerna med Turkiet kan också sätta käppar i hjulen, liksom frågan om Kaliningrads framtid. Ett irländskt nej till Nicefördraget den 19 oktober skulle bli ett tvärstopp för ett större EU. Högerpopulisterna i Nederländernas regering gillar inte utvidg-ningen och i Frankrike höjs röster för en folkomröstning om anslutningsfördragen. Det behövs ordentlig dragkraft för att ta förhandlingarna genom denna gropiga terräng.

Utvidgningen är höstens stora europeiska uppgift. Men Europapolitiken blir händelserik på fler sätt. Det går trögt för ekonomin och stabilitetspakten hotas av stora skattesänkningar i Frankrike och Italien. I slutet av oktober ska unionens framtidskonvent diskutera ett förslag till en ny konstitution. Irak och synen på FN sätter den gemensamma utrikespolitiken och relationerna till USA på prov.

Nya initiativ behövs

Det behövs nya initiativ för svens-ka profilfrågor som jobben, miljön och Östersjön. Livslångt lärande, bättre socialpolitik och modern infrastruktur kan höja tempot i det reformarbete för fler jobb som började i Lissabon 2000. EU kan gå före i det globala miljöarbetet och skärpa sina egna krav. Ett större EU kan göra Östersjöområdet till ett föredöme för en hållbar utveckling och bygga ut samarbetet med Ryssland.

På alla dessa områden behöver Sverige en ledning som även framöver kan driva Europafrågorna med kraft. Tillsammans med de progressiva regeringarna i Berlin och London blir det en stark allians för utvidgningen, jobben och miljön. Samarbetet med kandidatländerna kan byggas ut och det pådrivande arbetet få mer resurser.

Försvagar Sveriges röst

Däremot skulle en misstroendeförklaring mot regeringen Persson försvaga vår röst i Europa. Rädslan för en koalitionsregering med inbyggda motsättningar i Europapolitiken höjde de svenska räntorna förra veckan. Moderaternas förslag om misstroendevotum i går försvagade kronan. Omvärldens förtroende för Sverige lär inte bli större om oppositionen fäller regeringen utan att ha ett trovärdigt alternativ.

ME