ÅSIKT

Förnuftet segrade

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2 oktober 2002. I elfte timmen segrade förnuft och ansvar. I går kväll lyckades socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet enas om en formel för fortsatt samarbete. Därmed faller risken att den nyvalda riksdagen i morgon fäller regeringen i en misstroendeomröstning.

För miljöpartiet innebär uppgörelsen att partiet också i fortsättningen kommer att spela en viktig pådrivande roll i den svenska miljöpolitiken. Det är bra. Samarbetet under den gångna mandatperioden visar hur viktigt det är att miljöfrågorna hela tiden lyfts upp på dagordningen.

Större inflytande än väljarstöd

Som samarbetsparti och vågmästare får miljöpartiet betydligt större inflytande än dess ganska blygsamma väljarstöd motiverar. Som rent oppositionsparti skulle partiet ha förlorat det mesta av möjligheten att påverka politiken.

Vänsterpartiet tar ytterligare ett steg mot en ställning som ett parti bland andra. Ett fortsatt samarbete ger partiet chansen att tvätta bort kommuniststämpeln. Ytterst är det dock vänsterpartisterna själva som avgör hur den nya rollen ska förvaltas. Ett närmare samarbete med regeringen kommer inte bara att resa frågan om partiets hållning i frågor om utrikes- och säkerhetspolitiken.

Framför allt blir den kommande mandatperioden ett test på om de inom vänsterpartiet som vill se politiska resultat och som också är beredda att ta ansvar har partiorganisationens stöd.

Andra alternativ saknades

Socialdemokraterna kan regera vidare. En misstroendeförklaring hade knappast i grunden rubbat Göran Perssons ställning. Sedan miljöpartiets planer på samverkan med mitten fallit fanns i praktiken knappast något alternativ till en socialdemokratisk regering.

Ändå är det säkert en lättnad för Persson och socialdemokraterna att slippa gå igenom en regeringskris, om än enbart till formen. Viktigare är förmodligen att regeringen slipper möta en riksdag som samtidigt som den saknar kraft att tillsätta en annan regering är fientlig mot den sittande. Resultatet av det skulle mycket väl kunnat bli en fortsatt demonstrationspolitik inte minst i fråga om reglerna på arbetsmarknaden, till exempel arbetsrätten och kampen mot ohälsan som måste föras främst på arbetsplatserna och med arbetsmarknadens parter.

Värde värt att mangla för

Men framför allt är väljarna vinnare i den uppgörelse som träffades i går kväll. I valrörelsen framstod klyftan mellan blocken i svensk politik som tydligare än på mycket länge. Borgerligheten gick till val som samlat regeringsalternativ. I praktiken innebar det också att dagens rödgröna regeringsunderlag uppfattades som ett block.

Nu får väljarna den regering de allra flesta trodde de röstade på. Det har ett demokratiskt värde som motiverar en eller annan nattmangling.

IP