ÅSIKT

Östersjön vinner på ett större EU

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
jordbruket - en svår nöt att knäcka På onsdag lägger EU-kommissionen fram sin rapport om läget i utvidgningsförhandlingarna. Jordbruket är en av de svåraste frågorna.

Fler jobb, snabb ekonomisk tillväxt och en bättre miljö. Östersjöområdet kan bli en stor vinnare när EU utvidgas. Det var ett av budskapen när ett hundratal internationella experter diskuterade ett större EU på Åland förra veckan.

De närmaste veckorna blir avgörande. På onsdag lägger kommissionen fram sin rapport om läget i förhandlingarna. Tio länder väntas få klartecken att slutförhandla inför decembertoppmötet i Köpenhamn. Bulgarien och Rumänien kan få trösta sig med ett måldatum för medlemskap.

Omröstning av Nicefördraget

Det är fortfarande lång väg dit. Den 19 oktober går Irland till ny folkomröstning om Nicefördraget. På toppmötet i Bryssel 24-25 oktober ska EU enas om sitt förhandlingsbud i de svåra frågorna om budget och jordbruk. Känslorna är heta om Cypern, Turkiet och Kaliningrads framtid.

Tiden är kort. Alla länder måste bjuda till. Det gäller särskilt nyckelländer som Frankrike, Spanien och Italien. Högerpopulisterna i Nederländerna kan bli en farlig joker i slutrundan, särskilt om alltför många frågor förblir öppna efter toppmötet i Bryssel.

Bör ompröva sin position

Sverige bör ta sin del av ansvaret genom att ompröva den nuvarande positionen om budgeten och jordbruket. Hittills har regeringen tillsammans med Tyskland, Storbritannien och Nederländerna blockerat ett bud till kandidatländerna. Det har varit ett sätt att driva på reformer av EU:s orimliga jordbrukspolitik. I juli föreslog kommissionen större förändringar av jordbruket än väntat. Visst är även dessa förslag otillräckliga, men nu finns det ett särskilt förhandlingsspår för EU:s egna reformer av jordbruket. Det är dags att sluta blockera de gemensamma positionerna om utvidgningen. Kanske avvaktar regeringen en uppgörelse mellan Tyskland och Frankrike. Men det är politiskt farligt att vänta för länge.

Turkiet uppfyller inte alla krav

Däremot bör Sverige stå fast vid kraven på mänskliga rättigheter och demokrati innan Turkiet får börja förhandla om medlemskap. EU-kommissionen anser inte att Turkiet uppfyller dessa krav. Men USA kan sätta tryck på de stora medlemsländerna att ändå ge Ankara ett datum för förhandlingar. Den svenska regeringen bör redan nu bygga allianser för att kunna stå stadigt i den kommande turkiska stormen.

Sverige bör också förbereda sig för det praktiska arbetet i ett större EU. Regeringskansliet och myndigheterna bör få större resurser för att driva på i sakfrågorna och bygga fler allianser med kandidatländerna. Det vore ett viktigt bidrag till ett starkt Östersjöområde i framtidens Europa.

Utvidgningen bjuder många möjligheter. Hösten avgör om de också blir verklighet.

ME